Monday, 23 May 2016

BORANG PASUM : JOM SETTLEKAN SEKARANG!


LAST UPDATE: 24 MEI 2017

STARTING REMINDER: This entry is about PASUM (for foundation) only, and not for degree, master, doctorate or anything in UM.


I'm not a staff of pengurusan PASUM, but an Ex-PASUM student (PASUM session 2015/2016). I was a facilitator in-charge in PASUM Registration during Orientation Week session 2016/2017.

However, a lot of requests from PASUM session 2017/2018 for me to do a briefing on how to fill the Borang and Dokumen. Sejujurnya, saya bukanlah orang yang selayaknya memberi detail yang terkini tentang dokumen, kerana polisi mungkin berubah dari semasa ke semasa. Tetapi, prosesnya lebih kurang sahaja dengan sesi 2016/2017. Jadi saya kongsikan juga. Sebarang perubahan akan saya update segera.

Saya minta maaf awal-awal saya tak tulis untuk Asasi Pengajian Islam Dengan Sains (APIDS) kerana saya tidak tahu sangat tentang APIDS.

This entry is quite long, but anyway, if you want to ask me anything, don't hesitate to ask me through comments, email, or direct message me via Instagram

Instagram: @amirrosyadie.

E-mail: amirrosyadie69@gmail.comAssalamualaikum.


PENGENALAN

1. Pendaftaran di Kolej dan pendaftaran di PASUM adalah berbeza masa dan tempat.

2. Pendaftaran Kolej berlangsung pada 3 Jun 2017 (Sains hayat) dan 4 Jun 2017 (Sains fizikal) di kolej yang telah ditetapkan.

3. Pendaftaran PASUM pula berlangsung pada 5 Jun 2017 (sains hayat) dan 6 Jun 2017 (Sains fizikal) di PASUM.


4. Untuk mengisi borang, adalah digalakkan anda menggunakan pen berwarna hitam. Namun, warna biru pun okay, tiada masalah.


5. Sepanjang proses menyiapkan dokumen, akan ada ‘perlu disahkan benar’. Apa maksud 'disahkan benar' ? Baiklah, SETIAP salinan dokumen yang perlu disahkan benar perlu dicop pengesahan benar sebagai bukti salinan itu memang benar. Siapa yang boleh cop? Kat mana boleh cop? Boleh bertanya pada ibu ayah, atau google sendiri. Biasanya dekat sekolah, atau Ketua Kampung atau kalau ada saudara mara yang lecturer boleh sahkan benar dokumen-dokumen kita. Make sure kita kumpul sekaligus semua dokumen yang nak cop sahkan benar, then barulah kita pergi minta cop sahkan benar. Jangan pergi ulang alik sebab nak cop. Penat nanti.

6. Pastikan anda telah download kesemua borang/dokumen dari laman web UPU. Sekiranya tidak sempat download, sila hubungi pihak pejabat PASUM.

PANDUAN ISI BORANGSENARAI SEMAK DOKUMEN KEMASUKAN KE PROGRAM ASASI

1. Tidak perlu print. Tetapi sebaiknya dan sangat digalakkan untuk print satu sebagai rujukan. Tidak perlu disahkan. Tidak perlu dihantar semasa pendaftaran kerana ini hanya senarai semak.

2. Ada 5 jenis kaunter:

1.     Seksyen Kemasukan dan Rekod (SKR)
2.     Bendahari
3.     Klinik Kesihatan Pelajar (KKP)
4.     Pusat Asasi Sains (PASUM)
5.     Kolej Penginapan


4. Oleh itu, semasa menyiapkan dokumen ni, anda dinasihatkan untuk susun dokumen anda mengikut kaunter ini dan klipkan ia mengikut kaunter supaya tak bercampur aduk.Jom kita lihat cara mengisi borang mengikut senarai semak tersebut:

KAUNTER SEKSYEN KEMASUKAN DAN REKOD

1. SYARAT-SYARAT TAWARAN KEMASUKAN PASUM SESI 2017/2018 [PT2] (UM-PT01-PK01-BR011-S01)

1. Perlu print satu sahaja.

2. Tidak perlu cop sahkan benar.

2. Baca dengan teliti dan fahami syarat-syarat yang ditetapkan.

3. Isikan
·        Nama Penuh
·        No. kad pengenalan
·        Program pengajian (Asasi Sains Fizikal atau Asasi Sains Hayat),
·        Tarikh (sebaiknya tarikh anda mendaftar PASUM iaitu 5 Jun 2017 untuk Hayat dan 6 Jun 2017 untuk Fizikal)
·        tahun/semester : 2017/1
·        Tandatangan

4. Selesai.

2. BORANG MAKLUMAT PERIBADI SKR 38-99 (UM-PT01-PK01-BR013-S00)

1.     Print satu set sahaja.

2.     Tak perlu cop sahkan benar.

3.     Sila gam gambar anda yang terkini berukuran passport (Digalakkan berwarna Biru) dan (Tidak digalakkan stapler).

4.     Isikan tempat kosong:

·        SESI: 2017/2018
·        PROGRAM PENGAJIAN: Asasi Sains Hayat / Asasi Sains Fizikal
·        NO. PENDAFTARAN PELAJAR: *ada di surat tawaran asasi IPTA*

5.     Isi seperti biasa (digalakkan dalam huruf besar):
·        Maklumat peribadi
·        Maklumat ibu/bapa/penjaga.

6.     Isi C. KELAYAKAN/KELULUSAN DAN PENGALAMAN hanya pada ruangan SPM sahaja. (Abaikan ruangan yang lain sekiranya anda tidak pernah ambil STPM/STAM atau Kertas Julai atau lain-lain).

·        Kelayakan SPM Tahun: 2016

·        Kelayakan Bahasa Malaysia TAHUN 2016, KEPUTUSAN: A+ (contoh)

7.     Abaikan ruangan Ujian MUET sekiranya anda tidak pernah ambil MUET


8.     Abaikan ruangan D. KELAYAKAN/KELULUSAN DAN PENGALAMAN sekiranya anda tidak bekerja atau tidak pernah memasuki mana-mana universiti sebelum ini.9.     Isi E. PERAKUAN. Tarikh sebaiknya ialah tarikh anda mendaftar PASUM. (Sains Hayat 5 Jun 2017, Sains Fizikal 6 Jun 2017).

10. Klipkan Borang Maklumat Peribadi SKR 38/99 (UM-PT01-PK01-BR013-S00) bersama dokumen berikut:
1. SURAT TAWARAN ASASI IPTA (Surat Tawaaran Kemasukan UM)
·        Mesti cop sahkan benar.
·        Tidak kisah sama ada berwarna atau hitam putih. (Digalakkan berwarna).

2. SALINAN KAD PENGENALAN
·        Mesti cop sahkan benar.
·        Tidak kisah sama ada berwarna atau hitam putih.


3. SALINAN KEPUTUSAN SPM
·        Mesti cop sahkan benar.
·        Tidak kisah sama ada berwarna atau hitam putih.

4. SALINAN SURAT BERANAK PELAJAR, IBU DAN BAPA
·        Setiap Salinan mesti cop sahkan benar.
·        Sekiranya tiada Salinan Surat Beranak Ibu atau Bapa kerana hilang/musnah/tidak berdaftar/Ibu Bapa cerai, sila rujuk Jabatan Pendaftaran Negara untuk mendapatkan Surat Beranak tersebut. Sekiranya tidak mahu rujuk Jabatan Pendaftaran Negara kerana hal-hal tertentu, sila berhubung dan berbincang dengan pihak pejabat PASUM atau Seksyen Kemasukan dan Rekod (SKR).


11. Selesai. Susun dan klipkan borang dan dokumen-dokumen tersebut. Label sebagai Kaunter Seksyen Kemasukan dan Rekod.


KAUNTER BENDAHARI
1.     MAKLUMAT KEWANGAN – YURAN PERKHIDMATAN PELAJAR BAHARU SESI 2017/2018

1.     Tidak perlu print kerana ini hanya sebagai rujukan sahaja.

2.     Baca dan fahami setiap maklumat yang ada.

3.     Ada dua perkara yang perlu dibuat:

a)     Buka akaun Bank Islam:
·        Apabila buka akaun bank Islam, pastikan anda mendapat Surat Pengesahan Pembukaan Akaun Bank, (atau Muka Hadapan Buku Akaun Bank Islam Malaysia Sendiri Berhad).
·        Fotostat sebanyak 2 salinan Surat atau Buku Akaun Bank tersebut dan cop sahkan benar. (Satu untuk diserahkan di Kaunter Bendahari dan satu lagi untuk diserahkan di Kaunter PASUM). Mesti cop sahkan benar.

b)     Membayar Yuran Perkhidmatan
·        Pembayaran boleh dibuat di kaunter Bank Islam. (Sila isi Slip Pembayaran Bil ikut gambar yang telah diberi).
·        Fotostat sebanyak 2 salinan Slip Pembayaran Bil. (satu untuk diserahkan di Kaunter PASUM, satu lagi untuk rujukan sendiri). Mesti cop sahkan benar. Yang Original akan diserahkan kepada Kaunter Bendahari.
·        Pembayaran boleh juga dibuat melalui Perbankan Internet (rujuk maklumat yand telah diberi). Print resit pembayaran sebanyak 3 salinan dan cop sahkan benar. (satu untuk diserahkan kepada Kaunter Bendahari, satu untuk Kaunter PASUM, dan satu lagi untuk rujukan sendiri).
·        Sila bayar dengan amaun yang tepat. Sekiranya terlebih bayar, rujuk pegawai di Kaunter Bendahari semasa pendaftaran PASUM nanti.
·        Sekiranya terkurang bayar, maka cukup-cukupkan pembayaran itu sebelum minggu orientasi.
·        Sekiranya tidak mampu bayar (atau perlu berhutang), sila berhubung dengan pejabat PASUM.
·        Sekiranya mempunyai sebarang tajaan (yang dah confirmed), anda perlu membuat bayaran Yuran Perkhidmatan juga, melainkan anda ada borang/dokumen yang sah untuk diserahkan kepada pegawai di Kaunter Bendahari sebagai bukti anda tidak perlu membayar apa-apa Yuran Perkhidmatan.
·        Perlu ambil maklum bahawa sekiranya pelajar telah membuat komitmen pembayaran tetapi tidak hadir melapor diri atau menarik diri dari program pengjian, yuran perkhidmatan tersebut tidak akan dikembalikan.UPDATE:

Untuk sesi 2017/2018 ini, ada perubahan berlaku pada pembayaran amaun yuran. PASUM telah email pelajar-pelajar PASUM untuk bayar tambahan Yuran Asrama dan Yuran Pengajian

Okay, sebelum2 ni, memang yuran PASUM agak murah. Sebab ada Bantuan Kewangan Asasi IPTA. Tapi sejak sesi 2017/2018, KPT akan pilih pelajar yg layak sahaja untuk mendapat bantuan kewangan asasi ipta ni.

Ini bukan perubahan dari UM, in fact uni lain or matrik pun akan kena effect ni. Perubahan ni bukan UM yang buat, tapi KPT.

Okay untuk asasi, sebenarnya ada 3 jenis yuran:

Yuran Pengajian=RM350
Yuran Asrama=RM360
Yuran Perkhidmatan=RM971(hayat), RM899(fizikal)

Total= RM1681 (hayat), RM1609 (fizikal)

So,

 Kesemua pelajar PASUM2017/2018 tak kiralah ada scholarship ke tak ada scholarship ke, wajib bayar yang total tu (RM1681(hayat),RM1609(fizikal) before hari pendaftaran PASUM. Kalau tak bayar juga, itu ikut budi bicara PASUM untuk tindakan yang seterusnya.

Perlu ingat bahawa Yuran perkhidmatan tu (hayat RM971), (fizikal RM 899), hanya dibayar pada semester pertama sahaja. Maksudnya, untuk semester kedua nanti, anda hanya perlu bayar Yuran Pengajian(RM350) dan Yuran Asrama sahaja(RM360).

Bagi sesiapa yang layak dapat Bantuan Kewangan Asasi IPTA sahaja, duit RM 710 lebih tu akan diganti balik. Maksudnya elaun anda dapat, ganti balik pun anda dapat. Bila akan diganti balik? Bila elaun masuk? Itu bergantung pada pengurusan pihak atasan. Kemungkinan bulan kedua atau ketiga baru masuk elaun.

4. Oleh itu, di Kaunter Bendahari, ada 2 dokumen yang perlu dihantar:

a)     Slip Pembayaran Bil yang Original (atau dipanggil Slip Bank/Bank Draf), ATAU Resit Pembayaran Yuran Perkhidmatan (sekiranya bayar melalui Perbankan Internet). Slip Pembayaran Bil yang Original tidak perlu cop sahkan benar. Resit Pembayaran Yuran Perkhidmatan kena cop sahkan benar. Pastikan telah lengkap dibayar iaitu RM1681 (Hayat), RM1609 (Fizikal). 

b)     Surat Pengesahan Pembukaan Akaun Bank BIMB (yang telah dicop sahkan benar).


5.     Selesai. Susun dan klipkan borang dan dokumen-dokumen tersebut. Label sebagai Kaunter Bendahari.


KAUNTER KLINIK KESIHATAN PELAJAR (KKP)

1.     LAPORAN PEMERIKSAAN PERUBATAN – PD1 (UM-PT07-PK01-BR032-BR032-S01)

1.     Print satu set sahaja

2.     Tak perlu cop sahkan benar. Hanya pada bahagian akhir Laporan Pemeriksaan ini, minta cop pengesahan dari doktor.

3.     Baca MAKLUMAT PENTING dengan teliti.

4.     Lekatkan gambar ukuran passport (digalakkan background Biru).

5.     Isikan ruang kosong (sebaiknya huruf besar):

·        NAMA PENUH, KEWARGANEGARAN (Isi: Malaysia), NO. KAD PENGENALAN, NO. TELEFON, TARIKH LAHIR, UMUR, JANTINA, STATUS PERKAHWINAN

·        TAHUN AKADEMIK: 2017/2018

·        KOD KURSUS: SAINS HAYAT: M0010, SAINS FIZIKAL: M0020 (tak cukup satu kotak, tak mengapa, isi sahaja di luar kotak).

·        SEMESTER: 01

·        FAKULTI: PUSAT ASASI SAINS

·        NO. MATRIK: *no. pendaftaran anda* (boleh tengok di Surat Tawaran Asasi IPTA sebelah kanan atas).

6.     Isikan maklumat saudara terdekat seperti ibu bapa, abang, kakak, yang boleh pihak klinik berhubung sekiranya berlaku kecemasan.


7.     Untuk Bahagian B, isikan:

·        Maklumat pengisytiharan tahap kesihatan diri sendiri dan keluarga.

·        Untuk sejarah imunisasi, boleh rujuk tarikh imunisasi di buku rekod kesihatan kita. Sekiranya tiada, biarkan sahaja jadual itu kosong. Kemudian tuliskan tarikh (sebaiknya tarikh mendaftar PASUM 5 Jun 2017 Sains Hayat, 6 Jun 2017 Sains Fizikal), dan tandatangan.

8.     Kemudian, pergi buat medical check up di hospital atau klinik. Tunjuk Laporan Kesihatan ini pada doktor. Untuk sesi 2017/2018, perlu buat Urine Test dan Chest X-Ray.

9.     Pastikan Doktor mengisi juga Section 4.

10. Oleh itu, kita perlu hantar di Kaunter Klinik Kesihatan Pelajar:

a)     Laporan Pemeriksaan Perubatan – PD1 (UM-PT07-PK01-BR032-BR032-S01) yang telah lengkap diisi dan ditandatangan oleh Doktor.
b)     Sekiranya ada, hantar juga laporan Urine Test (asal), Laporan dan Filem Chest X-Ray

11. Selesai. Susun dan klipkan borang dan dokumen-dokumen tersebut. Label sebagai Kaunter Klinik Kesihatan Pelajar (KKP).


KAUNTER PUSAT ASASI SAINS (PASUM)
1.     BORANG MAKLUMAT PENDAFTARAN PELAJAR PASUM


1.     Print satu set dan tidak perlu cop sahkan benar.

2.     Gam gambar berukuruan Passport anda (Sebaiknya background Biru).

3.     Isi ruangan No. Daftar yang ada di atas gambar (No. daftar adalah nombor pendaftaran atau nombor matrik, rujuk Surat Asasi Tawaran Asasi IPTA di sebelah kanan atas).


4.     Tandakan petak yang berkenaan sama ada asasi sains hayat atau fizikal.

5.     Selepas itu ada list dokumen-dokumen untuk kita kepilkan bersama-sama borang ini mengikut susunan. Tick sekiranya ada. Sila abaikan dahulu bahagian Borang Perjanjian Asasi IPTA.

6.     Isi

BAHAGIAN A: MAKLUMAT PERIBADI
BAHAGIAN B: MAKLUMAT AKADEMIK
BAHAGIAN C: KEGIATAN KO-KURIKULUM
BAHAGIAN D: MAKLUMAT IBU/BAPA/PENJAGA DAN WARIS, MAKLUMAT WARIS
BAHAGIAN E: PERAKUAN PELAJAR.

7.     Pada BAHAGIAN E, isikan tarikh (sebaiknya tarikh mendaftar PASUM iaitu Sains Hayat 5 Jun 2017 dan Sains Fizikal 6 Jun 2017) dan tandatangan.

8.     Borang Maklumat Pendaftaran PASUM ini perlu dikepilkan bersama:

a)     Salinan Surat Tawaran.
·        Berwarna atau hitam putih (sebaiknya berwarna).
·        Mesti cop sahkan benar
b)     Salinan Kad Pengenalan (pelajar)
·        Berwarna atau hitam putih
·        Mesti cop sahkan benar
c)     Salinan Keputusan SPM
·        Berwarna atau hitam putih
·        Mesti cop sahkan benar
d)     Salinan Surat Beranak Pelajar, Ibu dan Bapa
·        Setiap Salinan surat beranak mesti cop sahkan benar.
·        Sekiranya tiada Salinan Surat Beranak Ibu atau Bapa kerana hilang/musnah/tidak berdaftar/Ibu bapa cerai, sila rujuk Jabatan Pendaftaran Negara untuk mendapatkan Surat Beranak tersebut. Sekiranya tidak mahu rujuk Jabatan Pendaftaran Negara kerana hal-hal tertentu, sila berhubung dan berbincang dengan pihak pejabat PASUM.

e)     Salinan Surat Pengesahan Pembukaan Bank Akaun Bank Islam (atau Muka Hadapan Buku Akaun Bank Islam Malaysia Berhad)
·        Mesti cop sahkan benar.
f)      Salinan Slip Pembayaran Bil Yuran Perkhidmatan
·        Mesti cop sahkan benar.
g)     Salinan Sijil Berhenti Sekolah
·        Mesti cop sahkan benar.
h)    Sijil Ko-Kurikulum yang berkaitan
·        Mesti cop sahkan benar.
·        Sekurang-kurangnya satu. (Sebaiknya 2, pun sudah cukup).
i)       Salinan Penyata Gaji Terkini Ibu dan Bapa atau Surat Pengesahan Ibu dan Bapa (sekiranya tiada penyata gaji)
·        Mesti cop sahkan benar

9.     Selesai.

2.     MAKLUMAT UNTUK KAD PENDAFTARAN PELAJAR (UM-PT01-PK01-BR016-S00)

1. Print satu set dan tak perlu disahkan.

2. Lekatkan gambar berukuran passport yang terkini (Berlatar belakang Biru).

3. Isi SESI: 2017/2018

4. Isi NAMA PENUH, NO. KAD PENGENALAN dan NO. PENDAFTARAN (ada di Surat Tawaran Asasi IPTA di atas kanan).

5. Bulatkan "PUSAT" , dan tulis Pusat Asasi Sains Universiti Malaya.

6.     Isikan tarikh (sebaiknya tarikh mendaftar PASUM iaitu Sains Hayat 5 Jun 2017 dan Sains Fizikal 6 Jun 2017 dan tandatangan.

7.     Selesai. Susun dan klipkan dokumen-dokumen tersebut dan labelkan sebagai Kaunter Pusat Asasi Sains.

NOTA: Sila abaikan dahulu tentang Borang Perjanjian Asasi IPTA, perkara ini akan dimaklumkan dengan lebih lanjut ketika minggu orientasi.KAUNTER KOLEJ PENGINAPAN

1.     BORANG PENDAFTARAN PENGINAPAN

NOTA: SEKIRANYA TIADA, TIDAK APA. DI KOLEJ NANTI ADA DISEDIAKAN BORANG INI. HANYA PERLU SEDIAKAN SATU GAMBAR BERLATAR BIRU BERUKURAN PASSPORT UNTUK DITAMPAL PADA BORANG NANTI


1.     Print satu set dan tidak perlu cop sahkan benar.
2.     Lekatkan gambar berukuran passport terkini (sebaiknya background Biru).
3.     Isi ruangan (sebaiknya huruf besar):
·        BAHAGIAN A: BUTIRAN PERIBADI PELAJAR
·        BAHAGIAN B: BURITRAN PERIBADI IBU BAPA/PENJAGA
·        BAHAGIAN C: BURITRAN WARIS TERDEKAT
·        BAHAGIAN D: MAKLUMAT PENDAFTARAN MASUK (Tarikh Masuk = Tarikh mendaftar kolej iaitu Sains Hayat 3 Jun 2017, Sains Fizikal 4 Jun 2017).
·        BAHAGIAN E: PERAKUAN PELAJAR (Tarikh mendaftar kolej iaitu Sains Hayat 3 Jun 2017, Sains Fizikal 4 Jun 2017)
4.     Selesai.DOKUMEN UNTUK MAKLUMAN

1.     Ada 4 dokumen untuk makluman (tidak perlu print atau hantar), kerana hanya sebagai makluman:
a)     Maklumat Sempena Minggu Suaikenal (MSKP) Asasi Sains 2017/2018
b)     Jadual Minggu Suaikenal (MSKP) Pelajar Asasi Sains 2017/2018
c)     Makluman Pejabat Keselamatan Universiti Malaya
d)     Kalendar Pengajian Akademik Sesi 2017/2018

2.     Baca dan fahami setiap butiran yang diberikan.TAMBAHAN: BORANG PERJANJIAN ASASI IPTA
NOTE: Pelajar yang mendapat sebarang Tajaan tidak perlu buat BORANG PERJANJIAN ASASI IPTA

1.     Untuk sesi 2017/2018, Borang Perjanjian Asasi IPTA tidak dikeluarkan lagi kerana pindaan yang telah dibuat oleh pihak Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).
2.     Sebarang maklumat mengenai Borang Perjanjian Asasi IPTA akan dimakluman ketika minggu orientasi nanti. Saya tidak pasti, tetapi kemungkinan besar, anda akan diberikan tempoh (mungkin sebulan) untuk melengkapkan Borang Perjanjian Asasi IPTA ini selepas tamat minggu orientasi. Apa-apapun tunggu minggu orientasi nanti.
3.     Namun demikian, saya kongsikan juga cara mengisi Borang Perjanjian IPTA **tertakluk kepda perubahan
4.     Anda akan mendapat 4 jenis dokumen:
a)     Borang Kedudukan Kewangan Penjamin
b)     Borang Perjanjian Asasi IPTA
c)     Surat Tawaran Bantuan Kewangan Asasi
d)     Panduan Mengisi Borang Perjanjian Asasi IPTA
5.     Cara mengisi:

1. BORANG KEDUDUKAN KEWANGAN PENJAMIN

1. Mesti print tiga borang ini dan tidak perlu cop sahkan benar.

2. Siapakah penjamin? Boleh rujuk pada borang PANDUAN ISI BORANG PERJANJIAN) muka surat 5.

3. Isi nombor kad pengenalan anda.

4. Isi:

Nama Institut Pengajian: Universiti Malaya
Nama Program: Asasi Sains Fizikal atau Asasi Sains Hayat
Tahun Pengajian: 2016/2017

5.  Berikan kepada penjamin untuk beliau isi. Isi ruangan kosong yang disediakan.


2. BORANG PERJANJIAN PROGRAM ASASI IPTA


1.     Print 3 set Borang Perjanjian Asasi IPTA. Setiap ruangan di dalam borang ini mesti bertulis tangan.

2.     Sila baca dan fahami betul-betul PANDUAN ISI BORANG PERJANJIAN.

3.     Setelah baca dan fahami setiap point dalam borang panduan tu, barulah isikan borang perjanjian ini.

4.     Untuk setiap satu set Borang Perjanjian Asasi IPTA, anda perlu sertakan:

a) Surat Tawaran Bantuan Kewangan Asasi (mesti ada satu dan perlu cop sahkan benar).
b) Salinan Kad Pengenalan Pelajar (mesti ada satu dan cop sahkan benar)
c) Salinan Kad Pengenalan Penjamin (mesti ada satu dan cop sahkan benar).
d) Borang penyata kewangan penjamin. (Mesti ada satu (ruangan mesti diisi bertulis tangan, tak perlu sahkan.)5. Kemudian, tandakan 'peraturan am mengisi borang' untuk check bahawa anda telah mengikuti peraturan am yang telah ditetapkan.

6. Untuk matikan setem, silalah google, banyak web yang boleh anda rujuk. Tanyalah pada ibu ayah anda sekiranya perlu.

7. Setiap set borang perjanjian mesti dimatikan setem. Kalau matikan setem sekali ialah rm10.00, maka untuk tiga borang, anda akan membayar RM30.00 untuk matikan setem ketiga-tiga borang itu.

8. Rujuk contoh borang perjanjian yg disertakan sekali dalam panduan isi borang perjanjian. Sangat membantu.

3.     SURAT TAWARAN BANTUAN KEWANGAN ASASI

1.     Print 3 untuk disertakan bersama-sama 3 Borang Perjanjian Asasi IPTA.
2.     Perlu cop sahkan benar.

4.     PANDUAN ISI BORANG PERJANJIAN

1.     Tidak perlu print atau hantar, kerana hanya rujukan.
2.     Baca dan fahami betul-betul setiap point yang ada dalam panduan ini. Sebab borang ini ada panduan am yang telah ditetapkan.SEBELUM PERGI MINGGU ORIENTASI (MSKP)

1. Make sure borang anda semua dah lengkap. Kalau tak, anda akan kelam kabut nak telefon mak ayah suruh hantar boranglah, itulah, inilah. Kita kalau boleh nak smooth je.

2. Sila susunkan borang anda mengikut kaunter yang ada dalam SENARAI SEMAK DOKUMEN KEMASUKAN KE PROGRAM ASASI.

3. Sila bawa pen ke mana-mana sahaja anda pergi sewaktu MSKP. Banyak benda nak kena tulis, terutama lengkapkan borang ni.


Itu sahaja borang yang perlu anda lengkapkan. Boleh bertanya di ruangan komen yang disediakan.
Terima kasih.

119 comments:

 1. Thank you so much for the infos! This article is very helpful πŸ‘ŒπŸ‘Œ

  ReplyDelete
 2. Thanks a lot for the information and actually saya akan daftar this saturday .... Hope to see you 😌

  ReplyDelete
 3. assalamualaikum. untuk sijil koku tu kene sume sijil ke atau sijil markah 10% je?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sijil2 koko yg kita dapat macam sijil kawad ke, sijil jadi pengawas ke. Takyah buat semua, just form4 to form5 punya pun dah okay.

   Delete
 4. Yup soalan yg sama as @fatiniaiman. Nak sijil markah koko tu je atau semua sijil f4 and f5

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sijil2 yg korang dapat like sijil penglibatan, sijil pertandingan... Form 4 to form 5 pun dah okay.

   Delete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. assalamualaikum.... sijil asal yg original kena bawa ke time pendaftaran

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Terpulang. Tapi tak akan digunakan pun masa pendaftaran nanti.

   Delete
  2. thanks for the info...

   Delete
 7. Assalamualaikum. Saya dah cop semua cuma saya tak cop surat tawaran asasi tu. Sebab i thought not necessary. So kena cop jugak lah? Sorry tanya soalan yg obvious macamni. Cuma saya nak tau, takpe ke kalau tak cop.

  ReplyDelete
 8. Assalamualaikum. Saya dah cop semua cuma saya tak cop surat tawaran asasi tu. Sebab i thought not necessary. So kena cop jugak lah? Sorry tanya soalan yg obvious macamni. Cuma saya nak tau, takpe ke kalau tak cop.

  ReplyDelete
 9. Pendaftaran nanti pakaiannya macam mana ye?

  ReplyDelete
 10. Pendaftaran nanti pakaiannya macam mana ye?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pendaftaran kolej pakaian bebas dan sopan. Pendaftaran pasum formal.

   Delete
 11. Assalamualaikum.
  Yg documents no.4 dan 6 yg perlu ada satu salinan/sediakan satu salinan tu means kena fotostat yg asal satu lg lah? Dan kena sahkan?

  Ke perlu ada satu(yg asal) sahaja ?
  Thank you (:

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ouh. Perlu ada satu sahaja. Maaf kalau ayat memeningkan.

   Delete
 12. jumlah salinan2 yang dinyatakan ini adakah termasuk yang dalam checklist? & juga seperti 10 keping gambar, adakah termasuk yang sudah ditampal? semua mungkin keliru juga

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ya termasuk dlm checklist. 10 gambar tu termasuk yg ditampal.

   Delete
 13. Assalamualaikum
  Kalau yg borang perjanjian tu boleh ke saya print satu then saya photostat pastu baru isi tiga2 tu ? Sebab saya lupa nak print 3 sekali gus. Terima kasih ��

  ReplyDelete
 14. thank you . sangat membantu . saya nak konfemkan . yang surat tawaran asasi ipta untuk dikepilkan dengan borang perjanjian asasi tu surat tawaran um ke surat tawaran pembiayaan asasi tu ? sebab dalam group ws pasum 16/17 sekejap cakap yang um , pastu yang pembiayaan asasi punya . thank you .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Yang perlu dikepilkan bersama borang perjanjian asasi:

   1.Surat setuju terima tawaran biasiswa (borang A). (1)(tak perlu sahkan)

   2. Borang perjanjian asal (3)(perlu dimatikan setem)

   3.borang penyata kewangan penjamin (1)(tak perlu sahkan)

   4.salinan ic pelajar (1)(perlu sahkan)

   5.salinan ic penjamin (1)(perlu sahkan)

   6.salinan surat tawaran asasi ipta(1)(perlu sahkan)

   Delete
  2. yang no 1 tu (borang A) takde pun 😰 so yang no 6 tu surat tawaran um la kan ?

   Delete
  3. Oh maaf atas kekeliruan. No 1 tu nama lain bagi surat terima tawaran biasiswa yg kita print sekali dgn borang perjanjian. Nama kod dia borang A (baru perasan kat surat tu tak tertulis borang A).

   No.6 tu surat tawaran um.

   Delete
  4. Dah edit balik. Lepas ni saya tak letak kod nama borang lah, takut ada borang yg tak ada kod nama borang. :)

   Delete
  5. This comment has been removed by the author.

   Delete
  6. thanks a lot . :) last soalan ni , yang dokumen macam salinan sijil , ic , surat beranak semua tu kalau ada at least 2 setiap salinan yang dah disahkan , agak agak cukup tak ? sebab saya sahkan dengan guru kanan sekolah . saya memang tak sempat dah nak pergi sekolah . esok (rabu) family saya adakan solat sunat hajat untuk saya and lusa kami dah nak bertolak ke KL untuk register sabtu ni . of course la nampak tak efisien pulak kalau lebihan salinan tu sahkan dengan pihak lain kan ?

   Delete
 15. time daftar tu boleh pakai jeans tak?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Daftar kolej jeans boleh. Waktu daftar pasum tak boleh.

   Delete
 16. Dekat borang maklumat pendaftaran pelajar dia ade mintak kepilkan satu borang perjanjian asasi ipta. Borang perjanjian tu perlu sahkan jugak ke? If yes, semua 3 salinan borang perjanjian tu perlu sahkan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bukan dia suruh kepilkan satu sahaja, tetapi tiga. Borang perjanjian tu tak perlu disahkan benar. Cuma perlu matikan setem untuk setiap salinan.

   Delete
 17. Bg dokumen like salinan ic pelajar etc yg perlu 5 salinan tu kn.... Selain pengetua , penolong pengetua n penghulu... pekerja yg gred 41 ke atas bleh sahkn tk?

  ReplyDelete
 18. 'surat terima tawaran biasiswa' sama ke dgn surat 'tawaran bantuan kewangan pelajar asasi ipta'?

  ReplyDelete

 19. thanks... bnyak mmbantu blog ni... ni last question saya akan tnya lepastu dah settle semua borang...

  1. kalau ada tersilap isi di bahagian saksi untuk perjanjian tu boleh potong dengan satu garisan je ke ataupun kena print yang baru lepastu dapatkan pengesahan saksi balik?

  2. borang perjanjian tu setiap helaian di bawah penjuru kanan kena tandatangan oleh pelajar dengan penjamin ke atau penjamin shaja atau pelajar shaja?

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1. Kalau rasa senang, boleh potong dgn satu garisan, dan tandatangan ringkas oleh pelajar dan penjamin. Kalai nak print balik, terpulang.

   2. Pelajar dan penjamin.

   Rujuk 'Panduan mengisi borang perjanjian asasi'. All the best.

   Delete
  2. terima kasih.... banyak membantu....

   Delete

 20. thanks... bnyak mmbantu blog ni... ni last question saya akan tnya lepastu dah settle semua borang...

  1. kalau ada tersilap isi di bahagian saksi untuk perjanjian tu boleh potong dengan satu garisan je ke ataupun kena print yang baru lepastu dapatkan pengesahan saksi balik?

  2. borang perjanjian tu setiap helaian di bawah penjuru kanan kena tandatangan oleh pelajar dengan penjamin ke atau penjamin shaja atau pelajar shaja?

  ReplyDelete
 21. Maaf saya nak tanya, yuran perkhidmatan RM935.50 tu saya dh byr tp bila cek blk, saya tak sengaja byr kurg 50 sen, masa semak semula dokumen baru perasan terkurg, perlu ke bank islam blk utk tmbhn byrn atau berurusan dgn pihak universiti ye?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Perlu ke bank islam balik, kerana jika anda tak berbuat demikian, pihak pasum akan suruh anda pergi juga sewaktu hari pendaftaran itu, which is leceh lah kan. Baik pergi sekarang sementara ada masa.

   Delete
  2. Sesi saya pun ada yang terkurang bayar 50 sen. Kena lah dia pergi bank bayar 50 sen. Bayar lebih tak apa boleh claim balik. Ni bayar kurang, susah pihak pasum nak buat accounting kat situ. Haha.

   Delete
  3. Sesi saya pun ada yang terkurang bayar 50 sen. Kena lah dia pergi bank bayar 50 sen. Bayar lebih tak apa boleh claim balik. Ni bayar kurang, susah pihak pasum nak buat accounting kat situ. Haha.

   Delete
  4. This comment has been removed by the author.

   Delete
  5. This comment has been removed by the author.

   Delete
  6. Terima sgt bgtau.. igtkan nanti settle masa pendaftaran je. Nasib baik sempat lg hr ni nak pergi byr

   Delete
 22. Assalamualaikum. Sebelum ni, saya dah buat salinan sijil dari form 1 sampai form 5. Siap binding and cop sah. Boleh tak saya gunakan itu untuk saya serahkan bersama borang maklumat pendaftaran pelajar PASUM? Terima Kasih😊

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh je asalkan sudah ada pengesahan. Dan kalau boleh, tak perlu banyak sangat sijil pun. Yg form 4 to form 5 pun dah cukup.

   Delete
 23. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 24. Asssalamualaikum . dekat borang maklumat pendaftaran pelajar dia ada suruh kepilkan sekali borang perjanjian asasi ipta. Maksudnya tiga tiga sekali ke macam Mana?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Ya. Nanti di kaunter PASUM, staf akan minta borang maklumat pendaftaran pelajar + dokumen sokongan, 3 borang perjanjian + dokumen sokongan, dan juga borang maklumat untuk kad pendaftaran pelajar.

   Delete
 25. borang perjanjian tu kalau saksi bahagian pelajar dgn penjamin orang yg berlainan boleh ke? sbb ayah saya dh buat mcm tu. ke perlu saksi yg sama?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh je asalkan menepati syarat-syarat saksi.

   Delete
  2. Boleh je asalkan menepati syarat-syarat saksi.

   Delete
 26. Salam. Yang hari biasa masa bulan puasa tu kalau habis kelas petang boleh balik berbuka kat rumah ke kalau rumah dekat?

  ReplyDelete
 27. Assalamualaikum... sya nak tnya saya trsilap byr yuran perkhidmatan utk asasi sains hayat tapi sbenarnya saya dpt sains fizikal patut la rsa mcm mahal je haha nti wktu pendftran boleh claim balik kan?? atau ad proses yg kena lalui??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Boleh claim balik. Proses dia ialah first, bagitau fasi yg bertugas semasa sesi semakan dokumen, then waktu hantar borang masa pendaftaran pasum (30 n 31 mei), beritahu pada pegawai yg bertugas di kaunter bendahari. After mskp, pergi berhubung dgn pejabat pasum.

   Delete
 28. assalamualaikum =) saya nak tanya waktu MSKP nnt banyak pakai pakaian formal atau banyak pakai tshirt? and lagi satu hari ahad( 29 Mei ) nnt budak sains hayat ada program apa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Pakaian formal pakai waktu siang (aktiviti di pasum dan di dtc). Aktiviti di kolej pakai tshirt. Ahad 29 mei pelajar hayat bebas.

   Delete
 29. Assalam, nk tanya... Borang perjanjian asasi ipta tu, yng bahagian salinan ic... Salinan ic penjamin dan pelajar perlu sediakan berapa? Sbb awak sruh sediakan 3 salinan tpi dlm ruangan komen awak ada jawab perlu sediakan satu... Yng mne satu ni? Hehe terima kasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Maaflah sebab kali ni sistem dah lain. Kena bawa 3 salinan. Ini yang terbaru.

   Delete
 30. assalamualaikum abang, saya nak tanya roomate nnt semua satu course eh?? or kita boleh reservekan tmpt kosong untuk kawan yg lain course dgn kita??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Sayangnua, kita tak boleh pilih room kita.

   Delete
 31. Assalamualaikum. Yang surat tawaran bantuan asasi tu kena sahkan ke? Dalam fb page mskp cakap kalau print berwarna tak perlu sahkan. So kalau saya print berwarna je boleh la kan? Sorry nak kepastian.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Setakat ini begitulah aapa yg dimaklumkan.

   Delete
 32. Assalamualaikum. Kalau pembayaran untuk daftar dibuat secara on9, salinan pembayaran masih perlu disahkan ke? Sbb trtulis kat salinan tu x perlukan tandatangan

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Print dua salinan, satu bagi dekat kaunter bendahari, satu lagi bagi dekat kaunter pasum nanti. Tak perlu sahkan.

   Delete
 33. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 34. Assalamualaikum. Kasut untuk kuliah tak kisah ke kalau bertali?

  ReplyDelete
 35. Assamualaikum, bdak hayat slpas pendaftaran 28 mei ni blh x pulang umah sekejap??kan 29 mei tu bebas kan..blh x?

  ReplyDelete
 36. Assamualaikum, bdak hayat slpas pendaftaran 28 mei ni blh x pulang umah sekejap??kan 29 mei tu bebas kan..blh x?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Boleh tapi make sure balik ikut waktu yg ditetapkan lah. (Akan diberitahu)

   Delete
 37. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 38. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 39. Salam..gud & detail explaination..nk tnye lab coat boleh dpt kat mne & brape rm?bukn apa lab coat sye hilang mse kena ragut ari tu so skrg sye memg perlukn lab coat as my course need to wear it almost every day..btw sye ex pasumian 2012/2013...:D

  ReplyDelete
 40. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Yup parents akan balik selepas pelajar selesai mendaftar kolej. Taklimat untuk ibu bapa untuk penginapan anak di kolej ada, tetapi taklimat borang akan diberikan kepada pelajar sahaja.

   Saya tidak pasti bagaimana untuk sesi 2017/2018 ini, kemungkinan besar pihak PASUM akan berikan kita tempoh (mungkin sebulan) untuk kita lengkapkan borang perjanjian asasi ipta dan dokumen2 berkaitan.

   Surat tawaran bantuan kewangan untuk sesi 2017/2018 dikhabarkan untuk sesetengah orang sahaja. Rujuk laman web KPT mengenai bantuan kreangan asasi ini.

   Delete
 41. Assalamualaikum. Nak tanya, bagi pelajar yang memang tidak layak menerina bantuan kewangan asasi kerana pendapatan ibu bapa yang melebihi rm10k, adakah mereka perlu membuka akaun bank islam juga? Terima kasih

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Ya perlu. Semua pelajar PASUM wajib buka akaun bank Islam.

   Delete
 42. salam, kalau dah bayar yuran perkhidmatan tu, yuran yang lain2 dapat dibayar separately tak since notice perubahan tu came after saya dah bayar yuran perkhidmatan. Thanks in advance.

  ReplyDelete
  Replies
  1. I already call PASUM and they said kena bayar semua dulu sebelum hari pendaftaran ..

   Delete
  2. Boleh je bayar separately, janji jumlah yg kita bayar tu tepat.

   Delete
  3. Ok thanks for the replies.

   Delete
 43. Assalamualaikum,bayaran utk yuran asrama dan yuran pengajian nak buat dlm satu slip yg sama atau nk asing asing?? N then....kene fotostat dn dicop sahkan benar kan??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Asing boleh, sekalikan pun boleh. Yup, fotostat dan cop sahkan benar juga.

   Delete
 44. salam. dalam web um tu xde borang pendaftaran penginapan. ataupun saya tak perasan mungkin. so cmne eh. web tu dah tutup.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wasalam. Tak apa, borang tu akan disediakan juga di kolej nanti. Hanya perlu sedia satu gambar berlatar biru berukuran passport untuk ditampal atas borang tu.

   Delete
  2. https://kemasukan.um.edu.my/public/images/dokumen/asasi/pasum/BORANG%20PENDAFTARAN%20PENGINAPAN%20KUAZ.pdf

   Delete
 45. Assalam. Xray tu boleh x dlm bentuk CD je? Maksodnye xde filem. Boleh? Sebb ad hosp yang xbg filem.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dalam bahagian "Maklumat Penting" dkt muka hadapan Laporan Kesihatan tu, dia suruh bawa laporan beserta filem xray sekali.

   Delete
 46. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 47. kalau ibubapa tak bekerja camne eh? surat penyata gaji tu dapat dari mana?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Buat surat penyata income dan cop sahkan benar.

   Delete
 48. assalamualaikum. mana boleh dpt borang perjanjian asasi ipta tu ya ?

  ReplyDelete
 49. assalamualaikum. Great info! Really helpful
  Tapi malangnya jumpa website ni slps dah isi semua borang. Nasib isi betul. Sijil koko tak kisah kan bnyk mana? Sebab sijil koko saya agak banyak masa form4 and form5.

  And nak tnya, nampak dekat website u.m ada makluman list kena bawa salinan document, wajib ka bawa??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sijil koko 2 salinan pun dah cukup.

   List bawa salinan dokumen? Wajib bawa yang UM suruh hantar sahaja.

   Delete
 50. Assalamualaikum, Nak tanya, Register nanti nk kena pakai attire cane? Also, Baju kemaja putih wajib bawa ke sbb saya tgk Uni lain semua wajib ade satu.

  Thanks

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Daftar kolej nanti, pakaian bebas dan appropriate. Casual pun okay. And, Minggu orientasi tak ada kod warna baju kemeja, so baju kemeja putih tu tak bawa pun takpe.

   Delete
 51. Assalamualaikum, pasal slip pmbayaran yuran tu, saya dpat 2 yg original, so, is it ok if i serah yg original kat kaunter pasum?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Better beri yang salinan dekat kaunter PASUM.

   Delete
 52. Assalamualaikum entrance test penting ke sbb saya langsung tak study

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Tak apa, silibus spm je. Hanya untuk ukur pengetahuan pelajar-pelajar pasum sahaja.

   Delete
 53. Assalamualaikum , nak tanya pasal sijil koko (yg banyak2 kita join time form 4,5 atau yg overall markah keseluruhan koko mcm pointer tu)???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Waalaikumussalam. Tak. Sijil koko mcm pengawas ke, kem ke, kawad ke.. bawa yg tu. 2 pun cukup dah

   Delete
 54. Salam, nak tanya, kalau saya tak bayar lagi yuran asrama dengan pengajian, esok tak boleh daftar ke? Sbb saya tak dapat email so baru tau smlm malam. Ingat nak byr hari isnin sebelum pendaftaran pasum. Macam mana eh?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wassalam. Boleh, kamu inform fasi esok semasa daftar. Tapi kalau fasi tu tak tau, tanya fasi yg dipanggil "FP PASUM BIRO PENDAFTARAN".

   Delete
 55. Slm, kalau untuk slip penyata gaji ibu bapa tu macam mana nak buat kalau ibu tak bekerja dan bapa pula dah pencen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wasalam. Minta ibu isi borang yang menyatakan ibu tidak bekerja/tiada slip penyata gaji. Dan minta bapa slip pencen (yang membuktikan bapa telah pencen).

   Delete