Monday, 27 April 2015

PENGALAMAN MENJADI PENCERAMAH



Bismillah.

Baru-baru ini aku diundang untuk memberi ceramah motivasi dekat sekolah aku sendiri, dan di sekolah lain. (sampaikan aku batuk-batuk dan hampir hilang suara), Huhu.

Habis 10 strepsils aku hisap, semata-mata untuk recover balik. Aku risau terlebih dos je.

Aku pun tak faham, aku bukannya seorang penceramah mahupun pakar motivasi, tapi tetap jugak dipanggil untuk mengeluarkan kata-kata hikmah untuk pelajar. (Mungkin aku kuat membebel kot).


Demi mencari pengalaman, aku pun menerima cabaran tersebut. Aku mula membaca buku-buku ilmiah, search tips pelajar cemerlang di Google, dan menonton video motivasi Dr. Fadzilah Kamsah serta Prof. Muhaya.


And at first, aku rasa benda-benda semua ni mengarut dan tidak berguna langsung. Kenapa? Kerana walaupun aku membaca, dan membaca dan membaca, aku tetap tak terasa motivated langsung, dan aku mula merasakan semua ini adalah untuk mendapatkan keuntungan semata-mata.


Tapi rupanya aku silap.

Apabila aku mula melangkah masuk ke dewan untuk memberi ceramah, aku tidak merasakan apa-apa special, cuma agak nervous sahaja. Aku pun mulakan ceramah dengan memberi kata alu-aluan, bertanya khabar, perkenalkan diri, dan requote kata-kata hikmah, seperti mana penceramah lain buat.  


Dan setelah tamat, aku agak terkejut apabila dihujani tepukan gemuruh oleh pelajar. Tanpa bertanya, mereka mengatakan ceramah saya best, menarik, transformatif, dan mereka mahu membuat perubahan pada jalan hidup mereka.

Aku pun kata, "baguslah." sambil secara tiba - tiba aku mendapat satu rasa kepuasan dalam diri yang orang lain mungkin tidak akan faham.

Perasaan suka untuk melihat orang lain berjaya.

Bayangkan, kau telah mengajak ramai manusia menjadi lebih baik, tidakkah kau rasa berguna kepada masyarakat? Inilah apa yang aku rasa. 

Dan bagi aku ini, ini juga antara medium dakwah, asalkan kita ikhlas dalam setiap perkara yang kita buat.

Ini sebenarnya yang membuatkan seorang penceramah suka akan kerjaya mereka. Kerana mereka merasakan kejayaan perlu dikongsi bersama-sama, dan bukannya untuk satu pihak sahaja.
________________________________________________________________________________

Selama ini, manusia sentiasa perlukan perubahan, tapi mereka perlukan semangat, atau orang panggil motivasi.

Dan motivasi ini sebenarnya tak boleh dapat di mana-mana, melainkan diri sendiri.

Maka aku cuba mengajak para pelajar untuk self-motivated sebenarnya. Kalau mereka motivated sebab penceramah, maka motivasi itu tidak kekal lama.

Panggillah beribu-ribu penceramah tersohor, tetapi kalau diri sendiri tidak mahu jalan, mereka tetap tidak jalan.

So sebagai konklusi, satu sahaja pesanan aku.
Tak perlu tunggu orang lain motivasikan diri kau, pergilah cari motivasi itu sendiri.


Kalau tak, nampak gayanya kenalah aku turun padang lagi, memberi ceramah kepada yang masih tidak sedar dan tidak tahu mengapa mereka belajar dan apa tips untuk berjaya.


Itu sahaja, All the best in everything you do. :)

Assalamualaikum. 










Friday, 10 April 2015

JUNIOR

Bismillah.

Assalamualaikum.


Alhamdulillah kita masih bernyawa hari ni. Masih boleh beramal untuk jadi bekalan kat akhirat nanti.

Cumanya, aku terkenanglah time menjadi junior dan time menjadi senior dulu.

Kalau difikirkan, semua orang pernah menjadi junior dulu.

Tak kiralah time tadika, sekolah rendah, sekolah menengah. . . . , asyik-asyik kena buli je dengan abang-abang dan kakak-kakak senior.


Dan semua orang juga pernah merasai menjadi senior.
Time darjah 6 atau Form 5, bukan main lagi buli adik kita tanpa belas kasihan. Kesian mereka.



Sepanjang aku jadi senior, tak tahulah, aku lebih suka meluangkan masa bersama junior aku.

Mungkin sebab, diorang cute kot.

Ataupun, muka cute diorang still innocent and senang dibuli. Kehkehkeh.

Heh, tak adalah. Actually, ada banyak benda yang kita boleh belajar dari adik-adik kita.






They also can teach us good lessons.

Terutamanya dalam bab bersabar.
Kejap happy, kejap nangis, kejap merajuk. Haihh.

Biasalah, pemikiran mereka adalah tidak setaraf dengan pemikiran senior kita ni.

That's why most of the seniors suka buli adik-adik junior kita, dan menganggap senior lah yang lebih pandai dan makan garam daripada mereka.


Padahal, benda itu salah.

Tak semestinya umur kau lebih daripada umur adik-adik kau, kau lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada mereka.

Tiada pengalaman juga merupakan satu pengalaman sebenarnya.


Dan kadang-kadang, adik-adik inilah yang lebih banyak mempersoalkan idea-idea remeh yang kita sendiri tidak pernah terfikir.


"Abang, kenapa habuk, kalau jatuh kat atas kasut putih, dia warna hitam, tapi kalau jatuh kat kasut hitam, dia warna putih?"

"Abang, bila adik bangun pagi, nak gosok gigi dulu ke, atau makan dulu baru gosok gigi?"

"Abang, kalau nak makan Honey Stars, letak susu dulu ke, letak honey stars dulu?"

.
.
.
dan banyak lagi lah soalan-soalan yang remeh (yang kadang-kala menarik untuk difikirkan).







_________________________________________________________________________________

Apabila mereka bertanya, jangan kita tengking. Jawablah secara berhikmah.

Apabila mereka membuat perkara yang tidak sepatutnya, jangan dihina. Tegurlah secara berhikmah.

Belajar juga daripada mereka, respect mereka tak kira dia siapa-siapa pun.


Kau hidup lebih lama daripada diorang,
Mungkin dosa kau lebih banyak daripada diorang?


So jangan sombong.
Umur bukan penghalang untuk masing-masing bersama.


Adios amigos.