Monday, 27 April 2015

PENGALAMAN MENJADI PENCERAMAH



Bismillah.

Baru-baru ini aku diundang untuk memberi ceramah motivasi dekat sekolah aku sendiri, dan di sekolah lain. (sampaikan aku batuk-batuk dan hampir hilang suara), Huhu.

Habis 10 strepsils aku hisap, semata-mata untuk recover balik. Aku risau terlebih dos je.

Aku pun tak faham, aku bukannya seorang penceramah mahupun pakar motivasi, tapi tetap jugak dipanggil untuk mengeluarkan kata-kata hikmah untuk pelajar. (Mungkin aku kuat membebel kot).


Demi mencari pengalaman, aku pun menerima cabaran tersebut. Aku mula membaca buku-buku ilmiah, search tips pelajar cemerlang di Google, dan menonton video motivasi Dr. Fadzilah Kamsah serta Prof. Muhaya.


And at first, aku rasa benda-benda semua ni mengarut dan tidak berguna langsung. Kenapa? Kerana walaupun aku membaca, dan membaca dan membaca, aku tetap tak terasa motivated langsung, dan aku mula merasakan semua ini adalah untuk mendapatkan keuntungan semata-mata.


Tapi rupanya aku silap.

Apabila aku mula melangkah masuk ke dewan untuk memberi ceramah, aku tidak merasakan apa-apa special, cuma agak nervous sahaja. Aku pun mulakan ceramah dengan memberi kata alu-aluan, bertanya khabar, perkenalkan diri, dan requote kata-kata hikmah, seperti mana penceramah lain buat.  


Dan setelah tamat, aku agak terkejut apabila dihujani tepukan gemuruh oleh pelajar. Tanpa bertanya, mereka mengatakan ceramah saya best, menarik, transformatif, dan mereka mahu membuat perubahan pada jalan hidup mereka.

Aku pun kata, "baguslah." sambil secara tiba - tiba aku mendapat satu rasa kepuasan dalam diri yang orang lain mungkin tidak akan faham.

Perasaan suka untuk melihat orang lain berjaya.

Bayangkan, kau telah mengajak ramai manusia menjadi lebih baik, tidakkah kau rasa berguna kepada masyarakat? Inilah apa yang aku rasa. 

Dan bagi aku ini, ini juga antara medium dakwah, asalkan kita ikhlas dalam setiap perkara yang kita buat.

Ini sebenarnya yang membuatkan seorang penceramah suka akan kerjaya mereka. Kerana mereka merasakan kejayaan perlu dikongsi bersama-sama, dan bukannya untuk satu pihak sahaja.
________________________________________________________________________________

Selama ini, manusia sentiasa perlukan perubahan, tapi mereka perlukan semangat, atau orang panggil motivasi.

Dan motivasi ini sebenarnya tak boleh dapat di mana-mana, melainkan diri sendiri.

Maka aku cuba mengajak para pelajar untuk self-motivated sebenarnya. Kalau mereka motivated sebab penceramah, maka motivasi itu tidak kekal lama.

Panggillah beribu-ribu penceramah tersohor, tetapi kalau diri sendiri tidak mahu jalan, mereka tetap tidak jalan.

So sebagai konklusi, satu sahaja pesanan aku.
Tak perlu tunggu orang lain motivasikan diri kau, pergilah cari motivasi itu sendiri.


Kalau tak, nampak gayanya kenalah aku turun padang lagi, memberi ceramah kepada yang masih tidak sedar dan tidak tahu mengapa mereka belajar dan apa tips untuk berjaya.


Itu sahaja, All the best in everything you do. :)

Assalamualaikum. 










Sunday, 12 April 2015

TEST JPJ : ANTARA KANDAS DAN LULUS

Bismillah.

Alhamdulillah, setelah berbulan - bulan belajar memandu kereta, akhirnya aku lulus jugak ujian JPJ ni.

Kalau sebelum ni modul lama, aku sekarang ni kena lalui ujian modul baru.

Payah lah juga sebenarnya. Nama pun test kan, tak akan senang kot?


And I'm sure all of you have known each aspect of the tests. Kalau tak tahu lagi sila study balik, I malas nak cerita.

Aku just nak share pengalaman sepanjang aku test JPJ kereta ni.

Dan saya tidak bertujuan untuk memburuk-burukkan mana-mana pihak, This is just an experience that I have gone through, and I'd like to share it. Buang yang keruh ambil yang jernih.

SEBELUM UJIAN

Okay, part ni menguji kesabaran. Aku dapat sesi 2, nombor 53. Aku di-inform supaya datang pukul 10.00 pagi. Macam biasa, kita datang, daftar nama di pejabat, then have a seat and wait.

SERIOUSLY, THAT WAITING COULD KILL ME.

Aku tak tahu tempat lain, tapi test JPJ dekat Rakan Ehsan di Klang Sentral ni memang lama.

Aku datang pukul 10.00 pagi, mula RPK pukul 2.30 petang. Apak ah, 4 jam 30 minit tunggu bhai.

Bukan nak kutuk ke apa, siapa tak baran kalau tunggu lama-lama camtu?

So dinasihatkan bawalah bahan membaca atau phone beserta power bank untuk mengisi masa lapang semasa menunggu. 

Seriously, memang lama. Mula-mula cuak, tapi kalau dah lama-lama macam tu cuaknya dah entah ke mana.

RPK

Just relax, cool, suara kena kuat dan jelas. 

Have confidence, okay? Kalau tak confident sila praktis banyak-banyak kali.

Just ikut buku panduan je, settle. Waktu aku RPK pun JPJ nya duduk mendengar je dari jauh je, barangkali penat dan panas waktu tu. 


Okay, habis RPK I HAVE TO WAIT AGAIN.

RPK tak sampai 10 minit pun, so dari pukul 2.40 petanng, aku kena tunggu sampai 3.40 petang untuk ujian litar. 1 jam menunggu. Erghh. Dahlah panas membahang.

LITAR

Alhamdulillah, all went well.

Bukit kau kena konfiden. sebab ramai yang fail kat sini. Aku pun hampir fail sebab enjin hampir mati menyebabkan kereta jatuh ke belakang. Nasib baik aku pro kehkehkeh

Parking pun elok-elok, ramai juga yang tak lepas.

Tiga penjuru pun hati-hati, ada yang terlanggar tembok pun ada. Kesian kereta tu kemek bumper nya.

Simpang Z dengan S tak de masalah kot. Semua steady je.

Yang penting, buat betul-betul. Have confidence and relax.
Aku pun gelabah dulu, tapi kena cuba tenangkan diri lah.


JALAN RAYA

Then, I HAVE TO WAIT AGAIN.

Dari pukul 4.15 petang, aku kena tunggu RSM pulak. RSM aku mula pukul 7.15 malam.

7.15 malam bhai. 3 jam menunggu. Siapa tak mencarut. Dah maghrib woi.


Nasib baik aku bawak phone, Whatsapp, Wechat, Facebook, Twiter, Instagram semua aku dah khatam waktu tu.

Siap borak dengan awek sebelah lagi. (dia pun dah bosan menunggu) Borak pasal Engineering sebab dia dah 3rd year Diploma in Engineering. So I am a little bit interested nak dengar dia bercerita haha.

Dah pukul 7.00 petang, aku gelabah dah bila lah turn aku.

Yang aku tak puas hatinya, nombor2 yang atas 60 semua dipanggil dulu. Padahal aku nombor 53 kot.

So when my name was called, aku pun rushing ke kereta JPJ tu.

Duduk dalam kereta, buat RSM.

Then bila aku start je kereta dan gerak dalam 2 saat macam tu, tiba-tiba JPJ nya cakap,

"AWAK GAGAL, SILA KELUAR DARI KERETA",

What the ****!  Awat aku gagal tiba-tiba pulak ni, kereta pun tak pergi jalan raya lagi?

Dia kata, sebab aku tak bagi lampu isyarat kanan waktu nak gerakkan kereta, and it's mandatori (tak buat maka anda gagal).

Ergh. Aku tak pernah tahu pun. (sebab tak pernah aku tengok orang buat macam tu in real life situation).

So aku gagal JALAN RAYA.
Waste my time waiting for 3 hours for the test JALAN RAYA.
Waste my money too. Ergh. Hanya disebabkan satu simple mistake je.

Mak aku pesan, tulah, tak baca doa sebelum memandu.

" Makk, orang nervous, semua benda dia lupa huhu T.T" *crying like a baby*


UJIAN ULANGAN

And I had to take ujian ulangan 2 minggu depannya.

Another penantian, alhamdulillah lulus jugak ujian ulangan jalan raya. (JPJ kali ni lagi baik lah dari sebelum ni).

Datang pukul 8.00 pagi, start ujian pukul 12.30 tengah hari. Another 4 hours 30 minutes has been wasted. 

Part tu je yang aku tak suka pasal test JPJ. Lama menunggu.

Patutnya, panggil banyak lagi anggota JPJ buat test, beli banyak lagi kereta untuk RPK and litar.

_________________________________________________________________________________

All in all, siapa-siapa yang dah nak test JPJ, berdoalah banyak-banyak.

Dah namanya test, kenalah banyak bersabar. JPJ's are doing their jobs.

Kau tak boleh expect macam-macam kalau diri sendiri tak nak improve.

Don't be afraid of failure, and if you failed, never give up. Try again and again and again until you win the game.

"Life is full of challanges, don't live if you are fear of them."


All the best. Ganbatte kudasai. \(^.^)/

Friday, 10 April 2015

JUNIOR

Bismillah.

Assalamualaikum.


Alhamdulillah kita masih bernyawa hari ni. Masih boleh beramal untuk jadi bekalan kat akhirat nanti.

Cumanya, aku terkenanglah time menjadi junior dan time menjadi senior dulu.

Kalau difikirkan, semua orang pernah menjadi junior dulu.

Tak kiralah time tadika, sekolah rendah, sekolah menengah. . . . , asyik-asyik kena buli je dengan abang-abang dan kakak-kakak senior.


Dan semua orang juga pernah merasai menjadi senior.
Time darjah 6 atau Form 5, bukan main lagi buli adik kita tanpa belas kasihan. Kesian mereka.



Sepanjang aku jadi senior, tak tahulah, aku lebih suka meluangkan masa bersama junior aku.

Mungkin sebab, diorang cute kot.

Ataupun, muka cute diorang still innocent and senang dibuli. Kehkehkeh.

Heh, tak adalah. Actually, ada banyak benda yang kita boleh belajar dari adik-adik kita.






They also can teach us good lessons.

Terutamanya dalam bab bersabar.
Kejap happy, kejap nangis, kejap merajuk. Haihh.

Biasalah, pemikiran mereka adalah tidak setaraf dengan pemikiran senior kita ni.

That's why most of the seniors suka buli adik-adik junior kita, dan menganggap senior lah yang lebih pandai dan makan garam daripada mereka.


Padahal, benda itu salah.

Tak semestinya umur kau lebih daripada umur adik-adik kau, kau lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada mereka.

Tiada pengalaman juga merupakan satu pengalaman sebenarnya.


Dan kadang-kadang, adik-adik inilah yang lebih banyak mempersoalkan idea-idea remeh yang kita sendiri tidak pernah terfikir.


"Abang, kenapa habuk, kalau jatuh kat atas kasut putih, dia warna hitam, tapi kalau jatuh kat kasut hitam, dia warna putih?"

"Abang, bila adik bangun pagi, nak gosok gigi dulu ke, atau makan dulu baru gosok gigi?"

"Abang, kalau nak makan Honey Stars, letak susu dulu ke, letak honey stars dulu?"

.
.
.
dan banyak lagi lah soalan-soalan yang remeh (yang kadang-kala menarik untuk difikirkan).







_________________________________________________________________________________

Apabila mereka bertanya, jangan kita tengking. Jawablah secara berhikmah.

Apabila mereka membuat perkara yang tidak sepatutnya, jangan dihina. Tegurlah secara berhikmah.

Belajar juga daripada mereka, respect mereka tak kira dia siapa-siapa pun.


Kau hidup lebih lama daripada diorang,
Mungkin dosa kau lebih banyak daripada diorang?


So jangan sombong.
Umur bukan penghalang untuk masing-masing bersama.


Adios amigos.