Thursday, 23 June 2016

HOW I SURVIVED STUDYING AT PASUM

LAST UPDATE: 24 JUN 2016

Bismillah.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Atas permintaan beberapa junior PASUM 2016/2017, saya luangkan sedikit masa untuk kongsikan cara saya boleh survive belajar di PASUM. (Ini cara saya, yang mana mungkin salah, dan mungkin betul. Saya hanya kongsikan sahaja apa yang saya lalui dan tempuhi onak duri belukau ni).


NOTE: If you want to ask questions, you can ask me through comment, email (amirrosyadie69@gmail.com), or DM me via Instagram (@amirrosyadie), I prefer more via Instagram.




PENGENALAN:




1. Saya merupakan pelajar PASUM 2015/2016, pelajar dan ketua kuliah aliran asasi sains fizikal 2, dan juga pengerusi Akademik dan Intelektual (ADIN) di kolej. CGPA saya 4.00 flat Alhamdulillah syukur.

2. Orang kata, saya the best student in PASUM, wallahualam. Saya tak rasa saya the best pun. Kat PASUM ni ada banyak lagi kawan yang saya kagumi, dan lebih baik dari saya.

3. I won "Pelajar Terbaik Aliran Sains Fizikal" title during Malam Emas. And some of lecturers said saya pelajar terbaik keseluruhan (dari segi markah akademik lah, dari segi iman dan takwa, erm, wallahualam).

4. So macam mana saya buat tu? How do I study at PASUM? Apa rahsia and tips untuk dapatkan 4 flat? Well, the answers are too subjectives. Tapi saya tuliskan juga, mudah-mudahan membantu.




BUKU RUJUKAN:

1. Bila saya kata buku rujukan, maksudnya ialah any buku rujukan will do. Comprehensive college, matrikulasi, STPM, A-level mahupun buku international.

2. Tapi saya biasanya guna buku comprehensive college, matrikulasi dan certain random books kat library pasum tu je. Buku matrikulasi dan STPM ni bagus untuk buat exercises and go through examples.

3. Orang tanya, penting ke buku rujukan ni? Guna ke buku-buku ni? Well, ingat, membaca jambatan ilmu.

4. If you want to get 4 flat, lecture notes dan tutorials dah cukup. But if you want to get more knowledge, then you need buku rujukan.

5. For physics, I recommend satu buku ni. Namanya "Serway College Physics". Boleh beli dekat kedai Pekan Buku di KPS. A bit mahal, around rm80 mcm tu. Boleh share dengan roommates. Saya pun pinjam roommate je. Bagus sebab lecturer physics biasa buat lecture notes dari sini. Dia punya explaination memang very detail, so memang pemahaman konsep tu kita dapat banyak. Exercise dia pun banyak yang tough2, so memang menguji minda juga lah. (jawapan boleh search di google, type soalan dia, nanti keluarlah).

6. Subjek lain saya tak tau. Saya baca sahaja apa yang ada. Tak perlu beli semua buku, kalau ada kawan, boleh share-share. Tak pun library PASUM tu ada (sebab buku kat library pasum tak boleh dipinjam, kadang saya fotostat je parts yang saya nak baca).





KULIAH:




1. Saya merupakan pelajar Fizikal 2, dan juga Ketua Kuliah Fizikal 2.

2. Menjadi Ketua Kuliah membolehkan saya berkenalan dan dikenali ramai lecturer dan juga rakan-rakan sekuliah. Maka, saya tak boleh ponteng atau selalu tidur dalam kuliah (huhu).

3. Dalam kuliah, saya duduk di bahagian belakang, kerana kalau saya duduk depan sangat, slide tu nampak besar sangat, susah nak fokus (macam dalam wayang).

4. Tapi kadang-kala kalau lecturer lawa best, saya duduk depan. (Sebab tak perlu tengok sangat slide, tengok lecturer pun dah faham). Tak kisah duduk mana, saya tukar-tukar je kat mana saya nak duduk asalkan selesa.

5. Saya datang kuliah paling-paling pun 5 minit awal sebelum kuliah start. Kita kena tunjukkan disiplin masa. Tak naklah lecturer tengah ajar, kita baru nak datang. Tak beradab tu.

6. Sekiranya mengantuk, saya kadang minum air, ataupun pergi tandas cuci muka, ataupun tidur sekejap. Tapi seeloknya buat tu antara selang kuliah. Waktu kuliah tulah masa kita nak fokus.

7. Ramai orang tidur dalam kuliah, which is a bad habit. Sebab there are a lot of important points yang kita kena dengar. Kalau tak, senang lost. Kenalah fikir cara sendiri to make ourselves tak mengantuk and boleh fokus waktu kuliah. Se-boring mana pun kuliah tu, kuliah tetap kuliah. 

8. Sejujurnya, kalau saya memang tak boleh fokus sebab mengantuk, saya akan buat tutorial dan salin lab report ketika kuliah (apa boleh buat, asalkan manfaatkan masa).






9. Ketika lecture, make sure ada lecture notes bersama anda. Kalau lecturer tak sediakan notes, maka salinlah nota sendiri. Sejujurnya saya jarang salin notes waktu kuliah, sebab saya really focus apa yang diajar, kadang tak sempat salin notes. Bukan apa, everything dah ada dalam reference book, so balik nanti rujuklah situ. Tak pun, cari kawan yang salin nota tadi, ha salinlah daripada mereka kalau nak salin.


10. Ingat, jangan expect kita boleh faham terus apa yang diajar waktu kuliah. Kuliah ni lecturer ajar surface je, details dia kita sendiri kena fahamkan. Sebab tu focus dalam kuliah ni, fokus apa yang diajar. Supaya bila balik kolej, kita boleh belajar dari reference books, google or youtube sahaja. If you want to take notes, go on. Tapi mesti fahamkan cepat-cepat sebab dalam test, kita bawa ilmu bersama kita, nota kena simpan dalam beg. :')

11. Lepas habis kuliah, kalau betul-betul nak tanya lecturer, tanya cepat-cepat dengan lecturer tu. Kadang lecturer tak ada masa nak layan kita dekat bilik pensyarah. So tanya waktu lepas habis kuliah tu terus. Tanya perkara penting sahaja, jangan tanya soalan basic (sebab takut lecturer malas nak layan). Kalau tak, tak apa. Balik study dulu. Esok lusa baru tanya kalau masih tak faham.






TUTORIAL:






1. Orang kata, apa yang keluar tutorial and lecture notes, itulah yang keluar dekat exam. Betul ke? Jawapannya, yes and no, but mostly yes.

2. Untuk midsem exam, banyak keluar dari lecture note, manakala final exam pula keluar dari tutorial dan juga lecture note.

3. Sebab tu, tutorial make sure kalau boleh buat sendiri. Kalau boleh, fahamkan betul-betul cara jawab dia, sehinggakan kita boleh ajar kawan-kawan yang tak faham sampai dia faham. Dulu saya banyak juga mengajar member semua tutorial ni, sampaikan saya dah hafal dah soalan tu nombor berapa dan macam mana nak jawab. (sampai begitu sekali).

4. BUT, tutorial is not everything. Ada kawan saya yang memang betul-betul buat tutorial, sampai 2 atau 3 kali, but still not getting 4.00. Why?

5. Macam inilah, kenapa kita diberi soalan tutorial? Actually bagi saya, tutorial is just to test our understanding pasal topics tu. So, saya pun hairan kenapa orang bila habis kuliah, terus buat tutorial tanpa self-study? I mean, terer betul boleh terus buat tutorial? Sepatutnya, kita self-study dulu. Buka buku rujukan, go through all the example questions, do some exercises. Kalau boleh buka google and youtube sekali apa yang tak ada dalam buku rujukan tu. Then barulah boleh jawab tutorial dengan mudah.

6. Tapi yalah, masalah masa. Saya pun ada masalah tu juga. Ada 8 subjek berbeza, then how to manage our time to study all those subjects sedangkan tutorial pun tak sempat buat? Well, saya pun fikir how to overcome that problem.

7. Apa yang saya buat ialah saya tiru analisis tutorial orang lain. Saya tanya siapa yang dah siap, and then mereka snap and hantar dalam whatsapp. Saya siap dah assign orang dah siapa yang mesti dah siap fizik, siapa yang mesti dah siapkan matematik, and so on. That way, saya boleh tiru analisis jawapan mereka, and kadang spot the kesalahan lazim yang pelajar di PASUM selalu buat. So cepat sikit bila saya siapkan tu, tak adalah nak belek belek buku cari jawapan lepas tu tak dapat the answer and then frust.

8. Cakap pasal frust, kita kena banyak bersabar bila buat tutorial ni. Jangan expect bila buat tutor, kita tak akan sangkut kat mana-mana soalan. Salah tu. Bila tak boleh buat tu, make sure kena buat sampai kita dapat the solution, no matter how long it will take. 

9. Pernah sekali ada soalan geometry pasal bulatan, and I think satu PASUM tak boleh jawab soalan tu, wallahualam. Tapi saya ambil masa 6 jam untuk solve soalan tu, daripada pukul 12 tgh hari sampai ke 6 petang. I know a bit waste of time kat situ, tapi berbaloi. Saya rasa puas, and once dapat solve soalan tu, rasa understanding level kita makin boosts up. That's why never give up. Bila susah kita dapat benda tu, so susahlah kita akan lupakan benda tu.



10. Yang penting jangan malas nak buat tutorial. Ini pantang. Ramai yang malas nak siapkan tutor, and then expect nak buat lepas kelas tutor. Hei, tutor lepas pun tak buat lagi, ini kan pula tutor minggu ni. Tutor minggu depan pula, bila nak buat? 

11. Stop this bad habit. Saya pun pernah rasa benda ni, especially kimia sebab saya memang tak minat kimia dulu, and banyak benda tak faham. So saya banyak tiru je tutorial orang lain, about for one month macam tu. Ingat, bila asyik tiru orang je, or tak buat tutor, our confidence level will suddenly jatuh teruk. Sebab tu bila datang kuliah, tak faham apa-apa, tak dapat fokus, last-last tidur.

12. Percayalah, you will drag this bad habit sampai final exam kalau tak betulkan awal-awal. Better be safe than sorry bro. Ramai kawan bila dah nak dekat final exam, mereka fotostat sahaja tutorial kawan untuk mereka buat revision. Tapi yalah, mana ada masa dah nak cover balik all the tutors yang kita dah tinggalkan.

13. So, ingat. Self-study dulu, baca buku rujukan and dapatkan konsep betul-betul. Then baru buat tutorial. That's my way. Not sure if it works for other people, though.

14. Sejujurnya, saya siap tutorial biasanya malam sebelum hari tutorial tu, or sometimes waktu kuliah sebelum kelas tutorial tu baru siap. Masa bro, masa! Main dengan risiko sikit dengan cara saya ni, but yeah at least I did finish my tutorials + understand it more than other people.


CARRY MARKS (TEST/ LAB):




1. One of the reason kenapa kena siapkan tutor cepat is sebab ada test. Test ni basically soalan lebih kurang tutorial juga,

2. Sebab tu kena study hari-hari, keep refreshing apa yang kita dah belajar. Sebab ramai yang teruk dekat test, especially fizik.

3. Siapa yang lab fizik hari selasa rabu khamis jumaat untunglah sebab boleh tanya soalan apa yang keluar dekat pelajar yang lab hari isnin. Tapi kalau malas belajar, tak guna juga.

4. Untuk lab, tak ada masalah sangat. Rata-rata okay je. Just enjoy the experiments. Salin lab report tu make sure jangan last minute sangat, takut gelabah. Sejujurnya saya biasa salin lab report masa kuliah yang ringan-ringan, yalah tak sempat salin. Sambil menyelam, minum air.

5. Jangan pandang remeh pada carry marks ni, especially dekat test. Ramai menyesal sebab tak perform masa buat soalan test. So take note ya.




MID SEM / FINAL EXAM:




1. Exam dekat PASUM ni mudah sebenarnya, sebab lecturer sendiri yang akan buat soalan.

2. Untuk mid sem, banyakkan baca lecture notes. Tutorial buat juga, just to get the concept betul-betul and how to solve some basic problems.

3. Untuk final, tutorial kena betul-betul dah master. Waktu ni sepatutnya tak ada satu soalan tutorial pun yang kita tak tahu jawab. Barulah mudah exam nanti.

4. How I study for final? Well, first thing jangan last minute! Study dari sekarang. Sebab kalau nak study last minute, memang sakit otak tu, sebab banyak benda nak cover.

5. Soalan past year papers kena buat tak? Erm, I recommend kalau rasa tutorial tu dah master, then buatlah past year tu. Untuk dapatkan gambaran bentuk soalan tu. Sometimes, ada soalan past year keluar dalam exam. So yeah it's good to try but tutorials and lecture notes are more important.

6. Untuk lebih power, buatlah soalan-soalan di buku rujukan. Buat sampai semua soalan kita tahu nak jawab.

7. Kita buat exercise ni untuk naikkan confidence level kita, makin kita buat exercise, makin confident bila nak jawab exam nanti. Practice makes perfect orang kata. Tapi kena kuatlah, siapa nak result bagus, usaha kena bagus jugalah. Stress memang stress, itu perkara biasa. Tapi tulah, try jadikan belajar kita ni enjoy. Kan seronok bila tahu benda baru.

8. Bila buat semua ni, inshaAllah, bila hari exam tu, saya memang relax je, baca lecture notes dan tutorial pun gitu-gitu je, yang lain gelabah lagi dengan lecture notes di tangan, tanya itu tanya ini. Masuk dewan peperiksaan pun konfiden je. Buka kertas soalan, tersenyum sebab semuanya kita dah tahu nak jawab apa. Keluar dewan je rasa happy je, and boleh lah acah-acah dengan kawan "Weh susah betul soalan tadi". Best kan kalau macam tu?

9. Tapi, untuk jadi macam tu, kena lalui the darkness of difficulties first. It's what you do in the darkness that put you in the light.






KOLEJ:






1. Biasalah, bila balik PASUM pukul 5.00 petang tu, semua orang mentally exhausted. Saya bila balik kolej petang tu, saya ambil masa untuk rehat. Sejujurnya, saya jarang bersukan sebab takut malam nanti penat sangat. (Hei, jalan kaki balik kolej pun kira bersenam juga kan).

2. Malam tu saya akan buka buku rujukan dulu, fahamkan apa yang patut difahamkan. Sampai pukul 11.00 mcm tu, baru saya buat tutorial sampai pukul 2.00 pagi kebiasaannya. Saya lagi suka stay up daripada tidur awal n then bangun awal.

3. Tapi tulah, kadang saya malam tu busy dengan meeting JTKlah, meeting projeklah. Kadang ada yang minta tolong ajarkanlah. So kena pandai manage time lah kat situ. Kita kena banyak berkorban kat situ. Jangan spend time sendiri-sendiri je. Beringatlah kita duduk di kolej bersama orang lain juga. Kita ada roommates, cubemates, classmates, projectmates and so on. Kenalah layan karenah semua ni juga.

4. Tapi apa-apa pun, setiap malam tu mesti dimanfaatkan. At least mesti study juga, saya prefer study sorang-sorang, but if saya ada kawan yang semangat nak study juga, dipersilakan study sekali. Kalau roommates bising, saya akan cari room yang memang suasana belajar. Cari orang yang betul-betul nak belajar. Tapi jangan menyusahkan orang lain. Help each other lah.

5. Time sabtu ahad, saya jarang balik rumah, walau rumah dekat. Sebab takut tak boleh study kat rumah. Sabtu dan ahad ni lah masa untuk kita cover balik apa yang kita dah belajar sepanjang minggu tu. Ingat, make sure fahamkan betul-betul topik dalam minggu tu sebelum pergi ke minggu seterusnya. Sebab, you won't have much time to cover banyak topics within that week. And kalau topik minggu depannya bersambung dari topik minggu lepas, lagi parah kalau kita tak faham-faham lagi topik lepas punya.

6. Ambil masa cuti tu sebaiknya, kalau nak pergi mid valley ke, jalan-jalan ke, silakan. Saya pun jalan-jalan juga untuk release stress. But most of the time, manfaatkan sebaiknya.





KOKURIKULUM:




1. Kokurikulum ni penting juga, bukan apa, tak naklah jadi robot yang belajar sahaja pagi petang siang malam.

2. Tujuan kita take part in kokurikulum ni ialah to build soft skills, bukan semata nak markah merit je. Pantang betul saya bila ada program, orang take part sebab markah merit or terpaksa sahaja. Kita ialah asasi, yang akan masuk ke alam degree. So soft skill mesti kena brush up. Skill memimpin, bercakap di hadapan, dan menguruskan program, semua tu kita kena belajar supaya boleh survive bila masuk degree nanti.

3. Tapi, di asasi, memang susah nak aktif kokurikulum ni, sebab masalah masa. Sebab tu kena kawal sedikit. Hadir semua program, tapi jangan bolot banyak jawatan, takut lost masa study. Kita join ni pun enjoy-enjoy, dalam masa yang sama belajar dari pengalaman.

4. Saya dulu JTK memang busy. Hampir setiap malam ada meeting. Kadang bila balik meeting memang penat dan rasa nak tidur. Tapi tak boleh, sebab banyak benda tak study dan tutorial tak buat lagi. Dekat situlah kita kena strong. Lawan diri kita sendiri. Tanggungjawab tu kena pegang kuat-kuat. Selagi tak siap, tak boleh tidur. Itu saya dulu. Kena keluar daripad comfort zone, no pain no gain.

5. Basically kokurikulum ni ada banyak jawatan, terpulang nak jadi yang mana:

a) JTK
b) AJK bawah JTK
c) AJK Projek (Ada banyak projek dekat kolej, dekat PASUM ada dua iaitu Jogathon dan Malam Emas)
d) Ahli biasa yang datang program sahaja

6. So pandai-pandailah buat pilihan ya. At least, sertailah AJK Projek walaupun satu projek. Bukan apa, pengalaman tu yang penting. Belajar perkara di luar buku teks. Barulah seimbang dan lebih mematangkan kita.




KONKLUSI:

1. All in all, ingat, apa-apa yang kita buat, kena ikhlas. Usahalah untuk ikhlas dan minat dalam belajar. Ikhtiarkan caranya. Plan strategi sendiri untuk jadi lebih baik.

2. Usaha kena kuat. Usaha ni tak semestinya kita belajar berjam-jam lamanya, tapi kita belajar sampai ke tahap dah nak menangis dah, sampai rasa nak give up, tapi waktu tu kita still hold on untuk terus belajar. Belajarlah sehabis mungkin. Kalau orang lain belajar 5 muka surat, kita belajar 10 muka surat. Kalau orang lain belajar 10 muka surat, kita belajar 20 muka surat. Kalau nak result luar biasa, kita kena usaha yang luar biasa.

3. Jangan lalui semua ni seorang-seorang. Berdoalah pada Allah, minta bantuan Dia. Dan kawan-kawan kita ada di sekeliling, minta bantuan mereka kalau perlu. Bantu mereka juga. Positif kan diri dan terus berusaha mengejar impian kita.


All the best. :)
Maaf atas kekurangan dan kesilapan. Love you all.



Apa-apa nak saya tambah or tanya, boleh komen or DM di Instagram (@amirrosyadie)




Monday, 23 May 2016

BORANG PASUM : JOM SETTLEKAN SEKARANG!


LAST UPDATE: 24 MEI 2017

STARTING REMINDER: This entry is about PASUM (for foundation) only, and not for degree, master, doctorate or anything in UM.


I'm not a staff of pengurusan PASUM, but an Ex-PASUM student (PASUM session 2015/2016). I was a facilitator in-charge in PASUM Registration during Orientation Week session 2016/2017.

However, a lot of requests from PASUM session 2017/2018 for me to do a briefing on how to fill the Borang and Dokumen. Sejujurnya, saya bukanlah orang yang selayaknya memberi detail yang terkini tentang dokumen, kerana polisi mungkin berubah dari semasa ke semasa. Tetapi, prosesnya lebih kurang sahaja dengan sesi 2016/2017. Jadi saya kongsikan juga. Sebarang perubahan akan saya update segera.

Saya minta maaf awal-awal saya tak tulis untuk Asasi Pengajian Islam Dengan Sains (APIDS) kerana saya tidak tahu sangat tentang APIDS.

This entry is quite long, but anyway, if you want to ask me anything, don't hesitate to ask me through comments, email, or direct message me via Instagram

Instagram: @amirrosyadie.

E-mail: amirrosyadie69@gmail.com



Assalamualaikum.


PENGENALAN

1. Pendaftaran di Kolej dan pendaftaran di PASUM adalah berbeza masa dan tempat.

2. Pendaftaran Kolej berlangsung pada 3 Jun 2017 (Sains hayat) dan 4 Jun 2017 (Sains fizikal) di kolej yang telah ditetapkan.

3. Pendaftaran PASUM pula berlangsung pada 5 Jun 2017 (sains hayat) dan 6 Jun 2017 (Sains fizikal) di PASUM.


4. Untuk mengisi borang, adalah digalakkan anda menggunakan pen berwarna hitam. Namun, warna biru pun okay, tiada masalah.


5. Sepanjang proses menyiapkan dokumen, akan ada ‘perlu disahkan benar’. Apa maksud 'disahkan benar' ? Baiklah, SETIAP salinan dokumen yang perlu disahkan benar perlu dicop pengesahan benar sebagai bukti salinan itu memang benar. Siapa yang boleh cop? Kat mana boleh cop? Boleh bertanya pada ibu ayah, atau google sendiri. Biasanya dekat sekolah, atau Ketua Kampung atau kalau ada saudara mara yang lecturer boleh sahkan benar dokumen-dokumen kita. Make sure kita kumpul sekaligus semua dokumen yang nak cop sahkan benar, then barulah kita pergi minta cop sahkan benar. Jangan pergi ulang alik sebab nak cop. Penat nanti.

6. Pastikan anda telah download kesemua borang/dokumen dari laman web UPU. Sekiranya tidak sempat download, sila hubungi pihak pejabat PASUM.

PANDUAN ISI BORANG



SENARAI SEMAK DOKUMEN KEMASUKAN KE PROGRAM ASASI

1. Tidak perlu print. Tetapi sebaiknya dan sangat digalakkan untuk print satu sebagai rujukan. Tidak perlu disahkan. Tidak perlu dihantar semasa pendaftaran kerana ini hanya senarai semak.

2. Ada 5 jenis kaunter:

1.     Seksyen Kemasukan dan Rekod (SKR)
2.     Bendahari
3.     Klinik Kesihatan Pelajar (KKP)
4.     Pusat Asasi Sains (PASUM)
5.     Kolej Penginapan


4. Oleh itu, semasa menyiapkan dokumen ni, anda dinasihatkan untuk susun dokumen anda mengikut kaunter ini dan klipkan ia mengikut kaunter supaya tak bercampur aduk.



Jom kita lihat cara mengisi borang mengikut senarai semak tersebut:

KAUNTER SEKSYEN KEMASUKAN DAN REKOD

1. SYARAT-SYARAT TAWARAN KEMASUKAN PASUM SESI 2017/2018 [PT2] (UM-PT01-PK01-BR011-S01)

1. Perlu print satu sahaja.

2. Tidak perlu cop sahkan benar.

2. Baca dengan teliti dan fahami syarat-syarat yang ditetapkan.

3. Isikan
·        Nama Penuh
·        No. kad pengenalan
·        Program pengajian (Asasi Sains Fizikal atau Asasi Sains Hayat),
·        Tarikh (sebaiknya tarikh anda mendaftar PASUM iaitu 5 Jun 2017 untuk Hayat dan 6 Jun 2017 untuk Fizikal)
·        tahun/semester : 2017/1
·        Tandatangan

4. Selesai.

2. BORANG MAKLUMAT PERIBADI SKR 38-99 (UM-PT01-PK01-BR013-S00)

1.     Print satu set sahaja.

2.     Tak perlu cop sahkan benar.

3.     Sila gam gambar anda yang terkini berukuran passport (Digalakkan berwarna Biru) dan (Tidak digalakkan stapler).

4.     Isikan tempat kosong:

·        SESI: 2017/2018
·        PROGRAM PENGAJIAN: Asasi Sains Hayat / Asasi Sains Fizikal
·        NO. PENDAFTARAN PELAJAR: *ada di surat tawaran asasi IPTA*

5.     Isi seperti biasa (digalakkan dalam huruf besar):
·        Maklumat peribadi
·        Maklumat ibu/bapa/penjaga.

6.     Isi C. KELAYAKAN/KELULUSAN DAN PENGALAMAN hanya pada ruangan SPM sahaja. (Abaikan ruangan yang lain sekiranya anda tidak pernah ambil STPM/STAM atau Kertas Julai atau lain-lain).

·        Kelayakan SPM Tahun: 2016

·        Kelayakan Bahasa Malaysia TAHUN 2016, KEPUTUSAN: A+ (contoh)

7.     Abaikan ruangan Ujian MUET sekiranya anda tidak pernah ambil MUET


8.     Abaikan ruangan D. KELAYAKAN/KELULUSAN DAN PENGALAMAN sekiranya anda tidak bekerja atau tidak pernah memasuki mana-mana universiti sebelum ini.



9.     Isi E. PERAKUAN. Tarikh sebaiknya ialah tarikh anda mendaftar PASUM. (Sains Hayat 5 Jun 2017, Sains Fizikal 6 Jun 2017).

10. Klipkan Borang Maklumat Peribadi SKR 38/99 (UM-PT01-PK01-BR013-S00) bersama dokumen berikut:
1. SURAT TAWARAN ASASI IPTA (Surat Tawaaran Kemasukan UM)
·        Mesti cop sahkan benar.
·        Tidak kisah sama ada berwarna atau hitam putih. (Digalakkan berwarna).

2. SALINAN KAD PENGENALAN
·        Mesti cop sahkan benar.
·        Tidak kisah sama ada berwarna atau hitam putih.


3. SALINAN KEPUTUSAN SPM
·        Mesti cop sahkan benar.
·        Tidak kisah sama ada berwarna atau hitam putih.

4. SALINAN SURAT BERANAK PELAJAR, IBU DAN BAPA
·        Setiap Salinan mesti cop sahkan benar.
·        Sekiranya tiada Salinan Surat Beranak Ibu atau Bapa kerana hilang/musnah/tidak berdaftar/Ibu Bapa cerai, sila rujuk Jabatan Pendaftaran Negara untuk mendapatkan Surat Beranak tersebut. Sekiranya tidak mahu rujuk Jabatan Pendaftaran Negara kerana hal-hal tertentu, sila berhubung dan berbincang dengan pihak pejabat PASUM atau Seksyen Kemasukan dan Rekod (SKR).


11. Selesai. Susun dan klipkan borang dan dokumen-dokumen tersebut. Label sebagai Kaunter Seksyen Kemasukan dan Rekod.


KAUNTER BENDAHARI
1.     MAKLUMAT KEWANGAN – YURAN PERKHIDMATAN PELAJAR BAHARU SESI 2017/2018

1.     Tidak perlu print kerana ini hanya sebagai rujukan sahaja.

2.     Baca dan fahami setiap maklumat yang ada.

3.     Ada dua perkara yang perlu dibuat:

a)     Buka akaun Bank Islam:
·        Apabila buka akaun bank Islam, pastikan anda mendapat Surat Pengesahan Pembukaan Akaun Bank, (atau Muka Hadapan Buku Akaun Bank Islam Malaysia Sendiri Berhad).
·        Fotostat sebanyak 2 salinan Surat atau Buku Akaun Bank tersebut dan cop sahkan benar. (Satu untuk diserahkan di Kaunter Bendahari dan satu lagi untuk diserahkan di Kaunter PASUM). Mesti cop sahkan benar.

b)     Membayar Yuran Perkhidmatan
·        Pembayaran boleh dibuat di kaunter Bank Islam. (Sila isi Slip Pembayaran Bil ikut gambar yang telah diberi).
·        Fotostat sebanyak 2 salinan Slip Pembayaran Bil. (satu untuk diserahkan di Kaunter PASUM, satu lagi untuk rujukan sendiri). Mesti cop sahkan benar. Yang Original akan diserahkan kepada Kaunter Bendahari.
·        Pembayaran boleh juga dibuat melalui Perbankan Internet (rujuk maklumat yand telah diberi). Print resit pembayaran sebanyak 3 salinan dan cop sahkan benar. (satu untuk diserahkan kepada Kaunter Bendahari, satu untuk Kaunter PASUM, dan satu lagi untuk rujukan sendiri).
·        Sila bayar dengan amaun yang tepat. Sekiranya terlebih bayar, rujuk pegawai di Kaunter Bendahari semasa pendaftaran PASUM nanti.
·        Sekiranya terkurang bayar, maka cukup-cukupkan pembayaran itu sebelum minggu orientasi.
·        Sekiranya tidak mampu bayar (atau perlu berhutang), sila berhubung dengan pejabat PASUM.
·        Sekiranya mempunyai sebarang tajaan (yang dah confirmed), anda perlu membuat bayaran Yuran Perkhidmatan juga, melainkan anda ada borang/dokumen yang sah untuk diserahkan kepada pegawai di Kaunter Bendahari sebagai bukti anda tidak perlu membayar apa-apa Yuran Perkhidmatan.
·        Perlu ambil maklum bahawa sekiranya pelajar telah membuat komitmen pembayaran tetapi tidak hadir melapor diri atau menarik diri dari program pengjian, yuran perkhidmatan tersebut tidak akan dikembalikan.



UPDATE:

Untuk sesi 2017/2018 ini, ada perubahan berlaku pada pembayaran amaun yuran. PASUM telah email pelajar-pelajar PASUM untuk bayar tambahan Yuran Asrama dan Yuran Pengajian

Okay, sebelum2 ni, memang yuran PASUM agak murah. Sebab ada Bantuan Kewangan Asasi IPTA. Tapi sejak sesi 2017/2018, KPT akan pilih pelajar yg layak sahaja untuk mendapat bantuan kewangan asasi ipta ni.

Ini bukan perubahan dari UM, in fact uni lain or matrik pun akan kena effect ni. Perubahan ni bukan UM yang buat, tapi KPT.

Okay untuk asasi, sebenarnya ada 3 jenis yuran:

Yuran Pengajian=RM350
Yuran Asrama=RM360
Yuran Perkhidmatan=RM971(hayat), RM899(fizikal)

Total= RM1681 (hayat), RM1609 (fizikal)

So,

 Kesemua pelajar PASUM2017/2018 tak kiralah ada scholarship ke tak ada scholarship ke, wajib bayar yang total tu (RM1681(hayat),RM1609(fizikal) before hari pendaftaran PASUM. Kalau tak bayar juga, itu ikut budi bicara PASUM untuk tindakan yang seterusnya.

Perlu ingat bahawa Yuran perkhidmatan tu (hayat RM971), (fizikal RM 899), hanya dibayar pada semester pertama sahaja. Maksudnya, untuk semester kedua nanti, anda hanya perlu bayar Yuran Pengajian(RM350) dan Yuran Asrama sahaja(RM360).

Bagi sesiapa yang layak dapat Bantuan Kewangan Asasi IPTA sahaja, duit RM 710 lebih tu akan diganti balik. Maksudnya elaun anda dapat, ganti balik pun anda dapat. Bila akan diganti balik? Bila elaun masuk? Itu bergantung pada pengurusan pihak atasan. Kemungkinan bulan kedua atau ketiga baru masuk elaun.





4. Oleh itu, di Kaunter Bendahari, ada 2 dokumen yang perlu dihantar:

a)     Slip Pembayaran Bil yang Original (atau dipanggil Slip Bank/Bank Draf), ATAU Resit Pembayaran Yuran Perkhidmatan (sekiranya bayar melalui Perbankan Internet). Slip Pembayaran Bil yang Original tidak perlu cop sahkan benar. Resit Pembayaran Yuran Perkhidmatan kena cop sahkan benar. Pastikan telah lengkap dibayar iaitu RM1681 (Hayat), RM1609 (Fizikal). 

b)     Surat Pengesahan Pembukaan Akaun Bank BIMB (yang telah dicop sahkan benar).


5.     Selesai. Susun dan klipkan borang dan dokumen-dokumen tersebut. Label sebagai Kaunter Bendahari.


KAUNTER KLINIK KESIHATAN PELAJAR (KKP)

1.     LAPORAN PEMERIKSAAN PERUBATAN – PD1 (UM-PT07-PK01-BR032-BR032-S01)

1.     Print satu set sahaja

2.     Tak perlu cop sahkan benar. Hanya pada bahagian akhir Laporan Pemeriksaan ini, minta cop pengesahan dari doktor.

3.     Baca MAKLUMAT PENTING dengan teliti.

4.     Lekatkan gambar ukuran passport (digalakkan background Biru).

5.     Isikan ruang kosong (sebaiknya huruf besar):

·        NAMA PENUH, KEWARGANEGARAN (Isi: Malaysia), NO. KAD PENGENALAN, NO. TELEFON, TARIKH LAHIR, UMUR, JANTINA, STATUS PERKAHWINAN

·        TAHUN AKADEMIK: 2017/2018

·        KOD KURSUS: SAINS HAYAT: M0010, SAINS FIZIKAL: M0020 (tak cukup satu kotak, tak mengapa, isi sahaja di luar kotak).

·        SEMESTER: 01

·        FAKULTI: PUSAT ASASI SAINS

·        NO. MATRIK: *no. pendaftaran anda* (boleh tengok di Surat Tawaran Asasi IPTA sebelah kanan atas).

6.     Isikan maklumat saudara terdekat seperti ibu bapa, abang, kakak, yang boleh pihak klinik berhubung sekiranya berlaku kecemasan.


7.     Untuk Bahagian B, isikan:

·        Maklumat pengisytiharan tahap kesihatan diri sendiri dan keluarga.

·        Untuk sejarah imunisasi, boleh rujuk tarikh imunisasi di buku rekod kesihatan kita. Sekiranya tiada, biarkan sahaja jadual itu kosong. Kemudian tuliskan tarikh (sebaiknya tarikh mendaftar PASUM 5 Jun 2017 Sains Hayat, 6 Jun 2017 Sains Fizikal), dan tandatangan.

8.     Kemudian, pergi buat medical check up di hospital atau klinik. Tunjuk Laporan Kesihatan ini pada doktor. Untuk sesi 2017/2018, perlu buat Urine Test dan Chest X-Ray.

9.     Pastikan Doktor mengisi juga Section 4.

10. Oleh itu, kita perlu hantar di Kaunter Klinik Kesihatan Pelajar:

a)     Laporan Pemeriksaan Perubatan – PD1 (UM-PT07-PK01-BR032-BR032-S01) yang telah lengkap diisi dan ditandatangan oleh Doktor.
b)     Sekiranya ada, hantar juga laporan Urine Test (asal), Laporan dan Filem Chest X-Ray

11. Selesai. Susun dan klipkan borang dan dokumen-dokumen tersebut. Label sebagai Kaunter Klinik Kesihatan Pelajar (KKP).


KAUNTER PUSAT ASASI SAINS (PASUM)
1.     BORANG MAKLUMAT PENDAFTARAN PELAJAR PASUM


1.     Print satu set dan tidak perlu cop sahkan benar.

2.     Gam gambar berukuruan Passport anda (Sebaiknya background Biru).

3.     Isi ruangan No. Daftar yang ada di atas gambar (No. daftar adalah nombor pendaftaran atau nombor matrik, rujuk Surat Asasi Tawaran Asasi IPTA di sebelah kanan atas).


4.     Tandakan petak yang berkenaan sama ada asasi sains hayat atau fizikal.

5.     Selepas itu ada list dokumen-dokumen untuk kita kepilkan bersama-sama borang ini mengikut susunan. Tick sekiranya ada. Sila abaikan dahulu bahagian Borang Perjanjian Asasi IPTA.

6.     Isi

BAHAGIAN A: MAKLUMAT PERIBADI
BAHAGIAN B: MAKLUMAT AKADEMIK
BAHAGIAN C: KEGIATAN KO-KURIKULUM
BAHAGIAN D: MAKLUMAT IBU/BAPA/PENJAGA DAN WARIS, MAKLUMAT WARIS
BAHAGIAN E: PERAKUAN PELAJAR.

7.     Pada BAHAGIAN E, isikan tarikh (sebaiknya tarikh mendaftar PASUM iaitu Sains Hayat 5 Jun 2017 dan Sains Fizikal 6 Jun 2017) dan tandatangan.

8.     Borang Maklumat Pendaftaran PASUM ini perlu dikepilkan bersama:

a)     Salinan Surat Tawaran.
·        Berwarna atau hitam putih (sebaiknya berwarna).
·        Mesti cop sahkan benar
b)     Salinan Kad Pengenalan (pelajar)
·        Berwarna atau hitam putih
·        Mesti cop sahkan benar
c)     Salinan Keputusan SPM
·        Berwarna atau hitam putih
·        Mesti cop sahkan benar
d)     Salinan Surat Beranak Pelajar, Ibu dan Bapa
·        Setiap Salinan surat beranak mesti cop sahkan benar.
·        Sekiranya tiada Salinan Surat Beranak Ibu atau Bapa kerana hilang/musnah/tidak berdaftar/Ibu bapa cerai, sila rujuk Jabatan Pendaftaran Negara untuk mendapatkan Surat Beranak tersebut. Sekiranya tidak mahu rujuk Jabatan Pendaftaran Negara kerana hal-hal tertentu, sila berhubung dan berbincang dengan pihak pejabat PASUM.

e)     Salinan Surat Pengesahan Pembukaan Bank Akaun Bank Islam (atau Muka Hadapan Buku Akaun Bank Islam Malaysia Berhad)
·        Mesti cop sahkan benar.
f)      Salinan Slip Pembayaran Bil Yuran Perkhidmatan
·        Mesti cop sahkan benar.
g)     Salinan Sijil Berhenti Sekolah
·        Mesti cop sahkan benar.
h)    Sijil Ko-Kurikulum yang berkaitan
·        Mesti cop sahkan benar.
·        Sekurang-kurangnya satu. (Sebaiknya 2, pun sudah cukup).
i)       Salinan Penyata Gaji Terkini Ibu dan Bapa atau Surat Pengesahan Ibu dan Bapa (sekiranya tiada penyata gaji)
·        Mesti cop sahkan benar

9.     Selesai.

2.     MAKLUMAT UNTUK KAD PENDAFTARAN PELAJAR (UM-PT01-PK01-BR016-S00)

1. Print satu set dan tak perlu disahkan.

2. Lekatkan gambar berukuran passport yang terkini (Berlatar belakang Biru).

3. Isi SESI: 2017/2018

4. Isi NAMA PENUH, NO. KAD PENGENALAN dan NO. PENDAFTARAN (ada di Surat Tawaran Asasi IPTA di atas kanan).

5. Bulatkan "PUSAT" , dan tulis Pusat Asasi Sains Universiti Malaya.

6.     Isikan tarikh (sebaiknya tarikh mendaftar PASUM iaitu Sains Hayat 5 Jun 2017 dan Sains Fizikal 6 Jun 2017 dan tandatangan.

7.     Selesai. Susun dan klipkan dokumen-dokumen tersebut dan labelkan sebagai Kaunter Pusat Asasi Sains.

NOTA: Sila abaikan dahulu tentang Borang Perjanjian Asasi IPTA, perkara ini akan dimaklumkan dengan lebih lanjut ketika minggu orientasi.



KAUNTER KOLEJ PENGINAPAN

1.     BORANG PENDAFTARAN PENGINAPAN

NOTA: SEKIRANYA TIADA, TIDAK APA. DI KOLEJ NANTI ADA DISEDIAKAN BORANG INI. HANYA PERLU SEDIAKAN SATU GAMBAR BERLATAR BIRU BERUKURAN PASSPORT UNTUK DITAMPAL PADA BORANG NANTI


1.     Print satu set dan tidak perlu cop sahkan benar.
2.     Lekatkan gambar berukuran passport terkini (sebaiknya background Biru).
3.     Isi ruangan (sebaiknya huruf besar):
·        BAHAGIAN A: BUTIRAN PERIBADI PELAJAR
·        BAHAGIAN B: BURITRAN PERIBADI IBU BAPA/PENJAGA
·        BAHAGIAN C: BURITRAN WARIS TERDEKAT
·        BAHAGIAN D: MAKLUMAT PENDAFTARAN MASUK (Tarikh Masuk = Tarikh mendaftar kolej iaitu Sains Hayat 3 Jun 2017, Sains Fizikal 4 Jun 2017).
·        BAHAGIAN E: PERAKUAN PELAJAR (Tarikh mendaftar kolej iaitu Sains Hayat 3 Jun 2017, Sains Fizikal 4 Jun 2017)
4.     Selesai.



DOKUMEN UNTUK MAKLUMAN

1.     Ada 4 dokumen untuk makluman (tidak perlu print atau hantar), kerana hanya sebagai makluman:
a)     Maklumat Sempena Minggu Suaikenal (MSKP) Asasi Sains 2017/2018
b)     Jadual Minggu Suaikenal (MSKP) Pelajar Asasi Sains 2017/2018
c)     Makluman Pejabat Keselamatan Universiti Malaya
d)     Kalendar Pengajian Akademik Sesi 2017/2018

2.     Baca dan fahami setiap butiran yang diberikan.



TAMBAHAN: BORANG PERJANJIAN ASASI IPTA
NOTE: Pelajar yang mendapat sebarang Tajaan tidak perlu buat BORANG PERJANJIAN ASASI IPTA

1.     Untuk sesi 2017/2018, Borang Perjanjian Asasi IPTA tidak dikeluarkan lagi kerana pindaan yang telah dibuat oleh pihak Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).
2.     Sebarang maklumat mengenai Borang Perjanjian Asasi IPTA akan dimakluman ketika minggu orientasi nanti. Saya tidak pasti, tetapi kemungkinan besar, anda akan diberikan tempoh (mungkin sebulan) untuk melengkapkan Borang Perjanjian Asasi IPTA ini selepas tamat minggu orientasi. Apa-apapun tunggu minggu orientasi nanti.
3.     Namun demikian, saya kongsikan juga cara mengisi Borang Perjanjian IPTA **tertakluk kepda perubahan
4.     Anda akan mendapat 4 jenis dokumen:
a)     Borang Kedudukan Kewangan Penjamin
b)     Borang Perjanjian Asasi IPTA
c)     Surat Tawaran Bantuan Kewangan Asasi
d)     Panduan Mengisi Borang Perjanjian Asasi IPTA
5.     Cara mengisi:

1. BORANG KEDUDUKAN KEWANGAN PENJAMIN

1. Mesti print tiga borang ini dan tidak perlu cop sahkan benar.

2. Siapakah penjamin? Boleh rujuk pada borang PANDUAN ISI BORANG PERJANJIAN) muka surat 5.

3. Isi nombor kad pengenalan anda.

4. Isi:

Nama Institut Pengajian: Universiti Malaya
Nama Program: Asasi Sains Fizikal atau Asasi Sains Hayat
Tahun Pengajian: 2016/2017

5.  Berikan kepada penjamin untuk beliau isi. Isi ruangan kosong yang disediakan.


2. BORANG PERJANJIAN PROGRAM ASASI IPTA


1.     Print 3 set Borang Perjanjian Asasi IPTA. Setiap ruangan di dalam borang ini mesti bertulis tangan.

2.     Sila baca dan fahami betul-betul PANDUAN ISI BORANG PERJANJIAN.

3.     Setelah baca dan fahami setiap point dalam borang panduan tu, barulah isikan borang perjanjian ini.

4.     Untuk setiap satu set Borang Perjanjian Asasi IPTA, anda perlu sertakan:

a) Surat Tawaran Bantuan Kewangan Asasi (mesti ada satu dan perlu cop sahkan benar).
b) Salinan Kad Pengenalan Pelajar (mesti ada satu dan cop sahkan benar)
c) Salinan Kad Pengenalan Penjamin (mesti ada satu dan cop sahkan benar).
d) Borang penyata kewangan penjamin. (Mesti ada satu (ruangan mesti diisi bertulis tangan, tak perlu sahkan.)



5. Kemudian, tandakan 'peraturan am mengisi borang' untuk check bahawa anda telah mengikuti peraturan am yang telah ditetapkan.

6. Untuk matikan setem, silalah google, banyak web yang boleh anda rujuk. Tanyalah pada ibu ayah anda sekiranya perlu.

7. Setiap set borang perjanjian mesti dimatikan setem. Kalau matikan setem sekali ialah rm10.00, maka untuk tiga borang, anda akan membayar RM30.00 untuk matikan setem ketiga-tiga borang itu.

8. Rujuk contoh borang perjanjian yg disertakan sekali dalam panduan isi borang perjanjian. Sangat membantu.

3.     SURAT TAWARAN BANTUAN KEWANGAN ASASI

1.     Print 3 untuk disertakan bersama-sama 3 Borang Perjanjian Asasi IPTA.
2.     Perlu cop sahkan benar.

4.     PANDUAN ISI BORANG PERJANJIAN

1.     Tidak perlu print atau hantar, kerana hanya rujukan.
2.     Baca dan fahami betul-betul setiap point yang ada dalam panduan ini. Sebab borang ini ada panduan am yang telah ditetapkan.



SEBELUM PERGI MINGGU ORIENTASI (MSKP)

1. Make sure borang anda semua dah lengkap. Kalau tak, anda akan kelam kabut nak telefon mak ayah suruh hantar boranglah, itulah, inilah. Kita kalau boleh nak smooth je.

2. Sila susunkan borang anda mengikut kaunter yang ada dalam SENARAI SEMAK DOKUMEN KEMASUKAN KE PROGRAM ASASI.

3. Sila bawa pen ke mana-mana sahaja anda pergi sewaktu MSKP. Banyak benda nak kena tulis, terutama lengkapkan borang ni.


Itu sahaja borang yang perlu anda lengkapkan. Boleh bertanya di ruangan komen yang disediakan.




Terima kasih.