Thursday, 23 June 2016

HOW I SURVIVED STUDYING AT PASUM

LAST UPDATE: 24 JUN 2016

Bismillah.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Atas permintaan beberapa junior PASUM 2016/2017, saya luangkan sedikit masa untuk kongsikan cara saya boleh survive belajar di PASUM. (Ini cara saya, yang mana mungkin salah, dan mungkin betul. Saya hanya kongsikan sahaja apa yang saya lalui dan tempuhi onak duri belukau ni).


NOTE: If you want to ask questions, you can ask me through comment, email (amirrosyadie69@gmail.com), or DM me via Instagram (@amirrosyadie), I prefer more via Instagram.




PENGENALAN:




1. Saya merupakan pelajar PASUM 2015/2016, pelajar dan ketua kuliah aliran asasi sains fizikal 2, dan juga pengerusi Akademik dan Intelektual (ADIN) di kolej. CGPA saya 4.00 flat Alhamdulillah syukur.

2. Orang kata, saya the best student in PASUM, wallahualam. Saya tak rasa saya the best pun. Kat PASUM ni ada banyak lagi kawan yang saya kagumi, dan lebih baik dari saya.

3. I won "Pelajar Terbaik Aliran Sains Fizikal" title during Malam Emas. And some of lecturers said saya pelajar terbaik keseluruhan (dari segi markah akademik lah, dari segi iman dan takwa, erm, wallahualam).

4. So macam mana saya buat tu? How do I study at PASUM? Apa rahsia and tips untuk dapatkan 4 flat? Well, the answers are too subjectives. Tapi saya tuliskan juga, mudah-mudahan membantu.




BUKU RUJUKAN:

1. Bila saya kata buku rujukan, maksudnya ialah any buku rujukan will do. Comprehensive college, matrikulasi, STPM, A-level mahupun buku international.

2. Tapi saya biasanya guna buku comprehensive college, matrikulasi dan certain random books kat library pasum tu je. Buku matrikulasi dan STPM ni bagus untuk buat exercises and go through examples.

3. Orang tanya, penting ke buku rujukan ni? Guna ke buku-buku ni? Well, ingat, membaca jambatan ilmu.

4. If you want to get 4 flat, lecture notes dan tutorials dah cukup. But if you want to get more knowledge, then you need buku rujukan.

5. For physics, I recommend satu buku ni. Namanya "Serway College Physics". Boleh beli dekat kedai Pekan Buku di KPS. A bit mahal, around rm80 mcm tu. Boleh share dengan roommates. Saya pun pinjam roommate je. Bagus sebab lecturer physics biasa buat lecture notes dari sini. Dia punya explaination memang very detail, so memang pemahaman konsep tu kita dapat banyak. Exercise dia pun banyak yang tough2, so memang menguji minda juga lah. (jawapan boleh search di google, type soalan dia, nanti keluarlah).

6. Subjek lain saya tak tau. Saya baca sahaja apa yang ada. Tak perlu beli semua buku, kalau ada kawan, boleh share-share. Tak pun library PASUM tu ada (sebab buku kat library pasum tak boleh dipinjam, kadang saya fotostat je parts yang saya nak baca).





KULIAH:




1. Saya merupakan pelajar Fizikal 2, dan juga Ketua Kuliah Fizikal 2.

2. Menjadi Ketua Kuliah membolehkan saya berkenalan dan dikenali ramai lecturer dan juga rakan-rakan sekuliah. Maka, saya tak boleh ponteng atau selalu tidur dalam kuliah (huhu).

3. Dalam kuliah, saya duduk di bahagian belakang, kerana kalau saya duduk depan sangat, slide tu nampak besar sangat, susah nak fokus (macam dalam wayang).

4. Tapi kadang-kala kalau lecturer lawa best, saya duduk depan. (Sebab tak perlu tengok sangat slide, tengok lecturer pun dah faham). Tak kisah duduk mana, saya tukar-tukar je kat mana saya nak duduk asalkan selesa.

5. Saya datang kuliah paling-paling pun 5 minit awal sebelum kuliah start. Kita kena tunjukkan disiplin masa. Tak naklah lecturer tengah ajar, kita baru nak datang. Tak beradab tu.

6. Sekiranya mengantuk, saya kadang minum air, ataupun pergi tandas cuci muka, ataupun tidur sekejap. Tapi seeloknya buat tu antara selang kuliah. Waktu kuliah tulah masa kita nak fokus.

7. Ramai orang tidur dalam kuliah, which is a bad habit. Sebab there are a lot of important points yang kita kena dengar. Kalau tak, senang lost. Kenalah fikir cara sendiri to make ourselves tak mengantuk and boleh fokus waktu kuliah. Se-boring mana pun kuliah tu, kuliah tetap kuliah. 

8. Sejujurnya, kalau saya memang tak boleh fokus sebab mengantuk, saya akan buat tutorial dan salin lab report ketika kuliah (apa boleh buat, asalkan manfaatkan masa).






9. Ketika lecture, make sure ada lecture notes bersama anda. Kalau lecturer tak sediakan notes, maka salinlah nota sendiri. Sejujurnya saya jarang salin notes waktu kuliah, sebab saya really focus apa yang diajar, kadang tak sempat salin notes. Bukan apa, everything dah ada dalam reference book, so balik nanti rujuklah situ. Tak pun, cari kawan yang salin nota tadi, ha salinlah daripada mereka kalau nak salin.


10. Ingat, jangan expect kita boleh faham terus apa yang diajar waktu kuliah. Kuliah ni lecturer ajar surface je, details dia kita sendiri kena fahamkan. Sebab tu focus dalam kuliah ni, fokus apa yang diajar. Supaya bila balik kolej, kita boleh belajar dari reference books, google or youtube sahaja. If you want to take notes, go on. Tapi mesti fahamkan cepat-cepat sebab dalam test, kita bawa ilmu bersama kita, nota kena simpan dalam beg. :')

11. Lepas habis kuliah, kalau betul-betul nak tanya lecturer, tanya cepat-cepat dengan lecturer tu. Kadang lecturer tak ada masa nak layan kita dekat bilik pensyarah. So tanya waktu lepas habis kuliah tu terus. Tanya perkara penting sahaja, jangan tanya soalan basic (sebab takut lecturer malas nak layan). Kalau tak, tak apa. Balik study dulu. Esok lusa baru tanya kalau masih tak faham.






TUTORIAL:






1. Orang kata, apa yang keluar tutorial and lecture notes, itulah yang keluar dekat exam. Betul ke? Jawapannya, yes and no, but mostly yes.

2. Untuk midsem exam, banyak keluar dari lecture note, manakala final exam pula keluar dari tutorial dan juga lecture note.

3. Sebab tu, tutorial make sure kalau boleh buat sendiri. Kalau boleh, fahamkan betul-betul cara jawab dia, sehinggakan kita boleh ajar kawan-kawan yang tak faham sampai dia faham. Dulu saya banyak juga mengajar member semua tutorial ni, sampaikan saya dah hafal dah soalan tu nombor berapa dan macam mana nak jawab. (sampai begitu sekali).

4. BUT, tutorial is not everything. Ada kawan saya yang memang betul-betul buat tutorial, sampai 2 atau 3 kali, but still not getting 4.00. Why?

5. Macam inilah, kenapa kita diberi soalan tutorial? Actually bagi saya, tutorial is just to test our understanding pasal topics tu. So, saya pun hairan kenapa orang bila habis kuliah, terus buat tutorial tanpa self-study? I mean, terer betul boleh terus buat tutorial? Sepatutnya, kita self-study dulu. Buka buku rujukan, go through all the example questions, do some exercises. Kalau boleh buka google and youtube sekali apa yang tak ada dalam buku rujukan tu. Then barulah boleh jawab tutorial dengan mudah.

6. Tapi yalah, masalah masa. Saya pun ada masalah tu juga. Ada 8 subjek berbeza, then how to manage our time to study all those subjects sedangkan tutorial pun tak sempat buat? Well, saya pun fikir how to overcome that problem.

7. Apa yang saya buat ialah saya tiru analisis tutorial orang lain. Saya tanya siapa yang dah siap, and then mereka snap and hantar dalam whatsapp. Saya siap dah assign orang dah siapa yang mesti dah siap fizik, siapa yang mesti dah siapkan matematik, and so on. That way, saya boleh tiru analisis jawapan mereka, and kadang spot the kesalahan lazim yang pelajar di PASUM selalu buat. So cepat sikit bila saya siapkan tu, tak adalah nak belek belek buku cari jawapan lepas tu tak dapat the answer and then frust.

8. Cakap pasal frust, kita kena banyak bersabar bila buat tutorial ni. Jangan expect bila buat tutor, kita tak akan sangkut kat mana-mana soalan. Salah tu. Bila tak boleh buat tu, make sure kena buat sampai kita dapat the solution, no matter how long it will take. 

9. Pernah sekali ada soalan geometry pasal bulatan, and I think satu PASUM tak boleh jawab soalan tu, wallahualam. Tapi saya ambil masa 6 jam untuk solve soalan tu, daripada pukul 12 tgh hari sampai ke 6 petang. I know a bit waste of time kat situ, tapi berbaloi. Saya rasa puas, and once dapat solve soalan tu, rasa understanding level kita makin boosts up. That's why never give up. Bila susah kita dapat benda tu, so susahlah kita akan lupakan benda tu.



10. Yang penting jangan malas nak buat tutorial. Ini pantang. Ramai yang malas nak siapkan tutor, and then expect nak buat lepas kelas tutor. Hei, tutor lepas pun tak buat lagi, ini kan pula tutor minggu ni. Tutor minggu depan pula, bila nak buat? 

11. Stop this bad habit. Saya pun pernah rasa benda ni, especially kimia sebab saya memang tak minat kimia dulu, and banyak benda tak faham. So saya banyak tiru je tutorial orang lain, about for one month macam tu. Ingat, bila asyik tiru orang je, or tak buat tutor, our confidence level will suddenly jatuh teruk. Sebab tu bila datang kuliah, tak faham apa-apa, tak dapat fokus, last-last tidur.

12. Percayalah, you will drag this bad habit sampai final exam kalau tak betulkan awal-awal. Better be safe than sorry bro. Ramai kawan bila dah nak dekat final exam, mereka fotostat sahaja tutorial kawan untuk mereka buat revision. Tapi yalah, mana ada masa dah nak cover balik all the tutors yang kita dah tinggalkan.

13. So, ingat. Self-study dulu, baca buku rujukan and dapatkan konsep betul-betul. Then baru buat tutorial. That's my way. Not sure if it works for other people, though.

14. Sejujurnya, saya siap tutorial biasanya malam sebelum hari tutorial tu, or sometimes waktu kuliah sebelum kelas tutorial tu baru siap. Masa bro, masa! Main dengan risiko sikit dengan cara saya ni, but yeah at least I did finish my tutorials + understand it more than other people.


CARRY MARKS (TEST/ LAB):




1. One of the reason kenapa kena siapkan tutor cepat is sebab ada test. Test ni basically soalan lebih kurang tutorial juga,

2. Sebab tu kena study hari-hari, keep refreshing apa yang kita dah belajar. Sebab ramai yang teruk dekat test, especially fizik.

3. Siapa yang lab fizik hari selasa rabu khamis jumaat untunglah sebab boleh tanya soalan apa yang keluar dekat pelajar yang lab hari isnin. Tapi kalau malas belajar, tak guna juga.

4. Untuk lab, tak ada masalah sangat. Rata-rata okay je. Just enjoy the experiments. Salin lab report tu make sure jangan last minute sangat, takut gelabah. Sejujurnya saya biasa salin lab report masa kuliah yang ringan-ringan, yalah tak sempat salin. Sambil menyelam, minum air.

5. Jangan pandang remeh pada carry marks ni, especially dekat test. Ramai menyesal sebab tak perform masa buat soalan test. So take note ya.




MID SEM / FINAL EXAM:




1. Exam dekat PASUM ni mudah sebenarnya, sebab lecturer sendiri yang akan buat soalan.

2. Untuk mid sem, banyakkan baca lecture notes. Tutorial buat juga, just to get the concept betul-betul and how to solve some basic problems.

3. Untuk final, tutorial kena betul-betul dah master. Waktu ni sepatutnya tak ada satu soalan tutorial pun yang kita tak tahu jawab. Barulah mudah exam nanti.

4. How I study for final? Well, first thing jangan last minute! Study dari sekarang. Sebab kalau nak study last minute, memang sakit otak tu, sebab banyak benda nak cover.

5. Soalan past year papers kena buat tak? Erm, I recommend kalau rasa tutorial tu dah master, then buatlah past year tu. Untuk dapatkan gambaran bentuk soalan tu. Sometimes, ada soalan past year keluar dalam exam. So yeah it's good to try but tutorials and lecture notes are more important.

6. Untuk lebih power, buatlah soalan-soalan di buku rujukan. Buat sampai semua soalan kita tahu nak jawab.

7. Kita buat exercise ni untuk naikkan confidence level kita, makin kita buat exercise, makin confident bila nak jawab exam nanti. Practice makes perfect orang kata. Tapi kena kuatlah, siapa nak result bagus, usaha kena bagus jugalah. Stress memang stress, itu perkara biasa. Tapi tulah, try jadikan belajar kita ni enjoy. Kan seronok bila tahu benda baru.

8. Bila buat semua ni, inshaAllah, bila hari exam tu, saya memang relax je, baca lecture notes dan tutorial pun gitu-gitu je, yang lain gelabah lagi dengan lecture notes di tangan, tanya itu tanya ini. Masuk dewan peperiksaan pun konfiden je. Buka kertas soalan, tersenyum sebab semuanya kita dah tahu nak jawab apa. Keluar dewan je rasa happy je, and boleh lah acah-acah dengan kawan "Weh susah betul soalan tadi". Best kan kalau macam tu?

9. Tapi, untuk jadi macam tu, kena lalui the darkness of difficulties first. It's what you do in the darkness that put you in the light.






KOLEJ:






1. Biasalah, bila balik PASUM pukul 5.00 petang tu, semua orang mentally exhausted. Saya bila balik kolej petang tu, saya ambil masa untuk rehat. Sejujurnya, saya jarang bersukan sebab takut malam nanti penat sangat. (Hei, jalan kaki balik kolej pun kira bersenam juga kan).

2. Malam tu saya akan buka buku rujukan dulu, fahamkan apa yang patut difahamkan. Sampai pukul 11.00 mcm tu, baru saya buat tutorial sampai pukul 2.00 pagi kebiasaannya. Saya lagi suka stay up daripada tidur awal n then bangun awal.

3. Tapi tulah, kadang saya malam tu busy dengan meeting JTKlah, meeting projeklah. Kadang ada yang minta tolong ajarkanlah. So kena pandai manage time lah kat situ. Kita kena banyak berkorban kat situ. Jangan spend time sendiri-sendiri je. Beringatlah kita duduk di kolej bersama orang lain juga. Kita ada roommates, cubemates, classmates, projectmates and so on. Kenalah layan karenah semua ni juga.

4. Tapi apa-apa pun, setiap malam tu mesti dimanfaatkan. At least mesti study juga, saya prefer study sorang-sorang, but if saya ada kawan yang semangat nak study juga, dipersilakan study sekali. Kalau roommates bising, saya akan cari room yang memang suasana belajar. Cari orang yang betul-betul nak belajar. Tapi jangan menyusahkan orang lain. Help each other lah.

5. Time sabtu ahad, saya jarang balik rumah, walau rumah dekat. Sebab takut tak boleh study kat rumah. Sabtu dan ahad ni lah masa untuk kita cover balik apa yang kita dah belajar sepanjang minggu tu. Ingat, make sure fahamkan betul-betul topik dalam minggu tu sebelum pergi ke minggu seterusnya. Sebab, you won't have much time to cover banyak topics within that week. And kalau topik minggu depannya bersambung dari topik minggu lepas, lagi parah kalau kita tak faham-faham lagi topik lepas punya.

6. Ambil masa cuti tu sebaiknya, kalau nak pergi mid valley ke, jalan-jalan ke, silakan. Saya pun jalan-jalan juga untuk release stress. But most of the time, manfaatkan sebaiknya.





KOKURIKULUM:




1. Kokurikulum ni penting juga, bukan apa, tak naklah jadi robot yang belajar sahaja pagi petang siang malam.

2. Tujuan kita take part in kokurikulum ni ialah to build soft skills, bukan semata nak markah merit je. Pantang betul saya bila ada program, orang take part sebab markah merit or terpaksa sahaja. Kita ialah asasi, yang akan masuk ke alam degree. So soft skill mesti kena brush up. Skill memimpin, bercakap di hadapan, dan menguruskan program, semua tu kita kena belajar supaya boleh survive bila masuk degree nanti.

3. Tapi, di asasi, memang susah nak aktif kokurikulum ni, sebab masalah masa. Sebab tu kena kawal sedikit. Hadir semua program, tapi jangan bolot banyak jawatan, takut lost masa study. Kita join ni pun enjoy-enjoy, dalam masa yang sama belajar dari pengalaman.

4. Saya dulu JTK memang busy. Hampir setiap malam ada meeting. Kadang bila balik meeting memang penat dan rasa nak tidur. Tapi tak boleh, sebab banyak benda tak study dan tutorial tak buat lagi. Dekat situlah kita kena strong. Lawan diri kita sendiri. Tanggungjawab tu kena pegang kuat-kuat. Selagi tak siap, tak boleh tidur. Itu saya dulu. Kena keluar daripad comfort zone, no pain no gain.

5. Basically kokurikulum ni ada banyak jawatan, terpulang nak jadi yang mana:

a) JTK
b) AJK bawah JTK
c) AJK Projek (Ada banyak projek dekat kolej, dekat PASUM ada dua iaitu Jogathon dan Malam Emas)
d) Ahli biasa yang datang program sahaja

6. So pandai-pandailah buat pilihan ya. At least, sertailah AJK Projek walaupun satu projek. Bukan apa, pengalaman tu yang penting. Belajar perkara di luar buku teks. Barulah seimbang dan lebih mematangkan kita.




KONKLUSI:

1. All in all, ingat, apa-apa yang kita buat, kena ikhlas. Usahalah untuk ikhlas dan minat dalam belajar. Ikhtiarkan caranya. Plan strategi sendiri untuk jadi lebih baik.

2. Usaha kena kuat. Usaha ni tak semestinya kita belajar berjam-jam lamanya, tapi kita belajar sampai ke tahap dah nak menangis dah, sampai rasa nak give up, tapi waktu tu kita still hold on untuk terus belajar. Belajarlah sehabis mungkin. Kalau orang lain belajar 5 muka surat, kita belajar 10 muka surat. Kalau orang lain belajar 10 muka surat, kita belajar 20 muka surat. Kalau nak result luar biasa, kita kena usaha yang luar biasa.

3. Jangan lalui semua ni seorang-seorang. Berdoalah pada Allah, minta bantuan Dia. Dan kawan-kawan kita ada di sekeliling, minta bantuan mereka kalau perlu. Bantu mereka juga. Positif kan diri dan terus berusaha mengejar impian kita.


All the best. :)
Maaf atas kekurangan dan kesilapan. Love you all.



Apa-apa nak saya tambah or tanya, boleh komen or DM di Instagram (@amirrosyadie)




Thursday, 28 January 2016

PASUM: APA YANG KITA PERLU TAHU?

LAST UPDATE: 21 MAC 2017


STARTING REMINDER:

Saya tulis ini ketika saya menjadi fasilitator ketika persediaan minggu orientasi PASUM sesi 2016/2017. Kemungkinan sedikit informasi di bawah boleh berubah dari semasa ke semasa, bergantung kepada pengurusan dan pentadbiran PASUM sendiri. Tapi tidak mengapa, saya akan usaha yang terbaik untuk memberi infomasi yang terkini.


If you find that this entry is quite long, I recommend you to go through this brochure first to have a big picture of my entire entry. This one is a guide to check the minimum requirement to enter PASUM (tak semestinya kena straight A baru boleh apply PASUM):

 https://www.um.edu.my/docs/default-source/syarat-kemasukan-bachelor/brosur-program-pengajian-asasi-universiti-malaya-2015-new.pdf?sfvrsn=2



Blog ini adalah sekadar pandangan saya mengenai PASUM dan bukanlah mewakili mana-mana pengurusan PASUM ya. Sekadar pengalaman dan pandangan saya sahaja.


If you want to ask me anything, don't hesitate to ask me through comments, email, or direct message me via Instagram.

(email: amirrosyadie69@gmail.com).
(instagram: @amirrosyadie).


So let's get started!



Bismillah.

Assalamualaikum semua!

Mesti anda search pasal PASUM (Pusat Asasi Sains Universiti Malaya) dan terjumpa blog ni, kan? Ha, anda kira bertuah sebab jumpa blog ni.

Sebab, kebanyakan blog yang cerita pasal PASUM, semua cerita-cerita yang lama dan tak updated, macam batch 2013. 2012, 2011, 2010. Sekarang dah lain tau! Contoh, dulu nak masuk PASUM ni pernah ada interview, sekarang dah tak ada interview.


So, bila anda baca blog pasal PASUM, make sure tengok dulu sesi bila, sebab since 2 tahun lepas, sistem PASUM and kolej ni dah lain sikit berbanding 2 tahun lepas.


Sebagai pelajar PASUM sesi 2015/2016, saya nak share sedikit sebanyak benefit di sini. My post will be as updated as possible inshaAllah.


NOTE: Sekiranya anda masuk PASUM, waktu Degree nanti, anda hanya boleh ambil course yang beraliran sains sahaja di Universiti Malaya (di universiti lain, saya tak pasti), anda tak boleh ambil course selain aliran sains seperti law, accounting, business and so on. Nama pun Pusat Asasi SAINS, kan?

Jadi, buat pilihan yang bijak. Kalau rasa nak ambil bukan aliran sains bila degree nanti, saya memang tak galakkan ambil PASUM.



KELEBIHAN MASUK PASUM:


1. Pelajar PASUM diberikan keutamaan yang lebih untuk masuk ke Universiti Malaya berbanding dengan pelajar asasi lain, matrikulasi atau STPM. Ratio kemasukan pelajar PASUM berbanding pelajar lain ke UM ialah 60:40. Maknanya anda lebih terjamin untuk masuk ke UM berbanding pelajar lain.


2. Topik yang diajar di PASUM akan sedikit sebanyak bantu kita sewaktu ambil degree nanti. Sebab tu topiknya agak mencabar. Tapi seriously membantu.


3. Dapat adapt atau biasakan dengn suasana universiti. Jadi, bila masuk degree, tidaklah terlalu culture shock. Masuk UM nanti pun, kawan lebih ramai, sebab ramai dari PASUM, kan?

4. Banyak kemudahan ada di sini, terutama Wi-Fi, makanan berpatutan dan sedap di kafe-kafe UM, dan grabcar/uber/teksi pun banyak kalau nak bersiar-siar sekitar Kuala Lumpur. 


KEKURANGAN MASUK PASUM:

1. Lepas sahaja habis belajar PASUM, kita tidak boleh menyambung subjek selain aliran sains di Universiti Malaya waktu degree nanti (contoh macam Law, Arts, Business, Accounting). (Kalau universiti lain saya tak tahu). Melainkan anda merayu sangat-sangat (tapi susah). So plan baik-baik nak sambung apa degree nanti.


2. Perlu struggle untuk adapt dan perform dekat PASUM. Sekiranya anda lambat biasakan diri dengan suasana universiti, pointer untuk semester 1 dapat rendahlah. Tengok kawan matrikulasi dapat pointer 3.50 ke atas, tapi kita bawah 3.50. Cerita realiti. Sebab tu ingat, nanti masuk PASUM, terus adapt cepat-cepat. Bergantung pada usaha anda sebenarnya


3. Tak tahu nak kata ini kekurangan atau tidak, tapi UM terletak di Kuala Lumpur. Midvalley Mega Mall, KL Gateway, Shopping malls semua dekat. Pergi naik grabcar/uber/teksi 10 minit sahaja. Grabcar/uber/teksi pula banyak di sini. Jadi, certain pelajar yang tidak pandai mengatur masa akan banyak keluar ke shopping mall dan menghabiskan masa berjalan-jalan (tak salah, cuma kena pandai urus masa).


NOTE: Actually there are a lot more. Boleh lah research sendiri (taip je PASUM dekat twitter, #pasum1617 dekat Instagram, search PASUM dekat google or Youtube), semua ada. Tapi ingat, semua itu hanyalah pandangan peribadi. Ada yang betul ada yang tak betul. Nilailah secara bijak dan matang, mesti ada yang suka PASUM, mesti ada yang tak, kan? Masing-masing ada pengalaman masing-masing.


Sebelum anda apply PASUM, make sure anda lepas dahulu syarat kelayakan ini dahulu:



Syarat kelayakan (minimum requirement) untuk apply PASUM sains Hayat dan sains Fizikal. Tak semestinya wajib straight A baru boleh apply. (taken from latest brochure, made in 2015)
*KLIK PADA GAMBAR SEKIRANYA GAMBAR TERLALU KECIL*



Sekiranya pass, boleh lah teruskan ya.


1) ALIRAN ASASI DI PASUM :  SAINS HAYAT , SAINS FIZIKAL, dan APIDS


1. Kita kena tahu kita nak ambil aliran apa di PASUM nanti. Penting kerana ia melibatkan minat anda.

2. Requirement untuk masuk PASUM dan detail subjek tentang setiap aliran saya dah kongsi di brosur link di atas. Tak semestinya kena straight A baru boleh masuk PASUM ya.

3. Dikatakan PASUM merupakan asasi paling mencabar berbanding asasi lain. Hal ini disebabkan ramai students tak dapat adapt dengan suasana di universiti, lebih-lebih lagi di universiti no.1 di Malaysia.

4. Tapi tak apa, ramai juga yang mampu survive dekat sini. Asalkan kita cepat adapt dengan suasana universiti, kita okay je. Sebab ramai student yang straight A's SPM, bila masuk PASUM, mereka kecundang, sebab mereka tidak dapat adapt dengan suasana baru di PASUM. Tidak kiralah SBP, MRSM, Harian, SMA, semua sama sahaja.


5. Walaubagaimanapun macam saya kata tadi, ramai yang berjaya melepasi PASUM dengan jayanya dan dapat menyambung degree di universiti pilihan. Konklusinya, semua bergantung kepada individu untuk berusaha mendapat rezeki yang lebih baik.



6. Ada tiga aliran asasi di Universiti Malaya, iaitu : 



1) ASASI SAINS HAYAT




Subjek yang dipelajari di sains hayat dan sains fizikal. Saya letak side by side untuk anda senang bandingkan subjek. (taken from latest brochure, made in 2015)
*KLIK PADA GAMBAR SEKIRANYA GAMBAR TERLALU KECIL*


1.1.1. Most students memilih aliran hayat untuk pursue medic, pharmcy, and dentists atau bio-related courses untuk degree nanti. KALAU TIDAK MINAT BIOLOGI, tak digalakkan pilih aliran hayat. Merana anda nanti haha.


1.1.2. Tapi mesti ingat, untuk pursue dalam tiga bidang tersebut, anda disarankan untuk study dulu about syarat kelayakan (minimum requirement), dan proses-proses yang anda kena lalui. Anda boleh search di website rasmi UM , atau bertanya pada senior PASUM, untuk mengelakkan anda terkeliru mengenai critcial courses tersebut.


1.1.3. Alirat hayat merupakan subjek yang agak mencabar, kerana

  •  Anda mempunyai tiga lab eksperimen dalam setiap minggu, iaitu Fizik, Kimia, serta Biologi.
  • Anda tidak mempelajari subjek Vektor (subjek yang dipelajari oleh aliran sains fizikal), dan ini menyebabkan anda kena struggle sedikit untuk subjek Fizik kerana subjek Fizik ada menggunakan asas dalam vektor.

1.1.4. Kelebihan memilih aliran hayat adalah untuk Degree nanti, anda ada peluang untuk memilih sama ada engineering ataupun medic, pharmacy, dentists, ataupun other courses of science. aliran fizikal pula peluang kurang kerana tak boleh ambil medic, pharmacy and denstist or courses yang perluka subjek biologi di peringkat asasi.

1.1.5. Namun demikian, aliran hayat tidak belajar subjek sains komputer, dan math engineering. Maka pelajar sains hayat akan struggle sedikit berbanding sains fizikal dekat degree nanti kalau dia choose for engineering. Jadi buat pilihan yang bijak.




2) ASASI SAINS FIZIKAL




Subjek yang dipelajari di sains hayat dan sains fizikal. Saya letak side by side untuk anda senang bandingkan subjek. (taken from latest brochure, made in 2015)
*KLIK PADA GAMBAR SEKIRANYA GAMBAR TERLALU KECIL*


1.2.1.  Most student memilih aliran fizikal untuk pursue engineering, sains komputer, dan courses sains yang lain terutama Fizik atau Matematik.

NOTE: Macam mana nak tahu sains fizikal boleh ambil apa dan sains hayat boleh ambil apa? Yang itu kena check sendiri di laman web UM: https://www.um.edu.my/academics/bachelor . Tengok apa syarat kelayakan untuk masuk course yang anda nak di degree tu. Kalau memerlukan biologi di peringkat asasi atau setaraf, then kenalah ambil sains hayat.

1.2.2. Pelajar aliran fizikal tidak mempelajari subjek Biologi, maka tidak relevan untuk sambung ke Bachelor Medicine and Bachelor in Surgery, sebagai contoh.

1.2.3. Dikatakan aliran fizikal adalah mencabar kerana:
  • Aliran Fizikal menggunakan banyak matematik, seperti subjek Vektor, Engineering mathematics, dan Sains komputer. Siapa yang lemah matematik perlu struggle betul-betul.
1.2.4. Namun demikian, mereka mendapat kelebihan dari segi subjek fizik dan matematik, kerana belajar subjek vektor lebih mendalam berbanding aliran hayat.




3) ASASI PENGAJIAN ISLAM DENGAN SAINS (APIDS)



1.3.1. Saya tiada begitu banyak knowledge mengenai APIDS, kerana saya tidak melalui program asasi ini. Ia agak berlainan dengan aliran sains hayat atau fizikal.

1.3.2. Asasi ini 2 tahun, tahun pertama mereka belajar di Nilam Puri, Kelantan. Kemudian tahun berikutnya barulah di PASUM.

1.3.3. Maka, mereka adalah seumpama abang kakak yang senior kepada student PASUM yang lain.

1.3.4. Boleh search Google "Asasi Pengajian Islam Dengan Sains". Namun sekiranya ingin tahu lebih lanjut, boleh bertanya juga, saya ada rakan APIDS yang boleh membantu.

NOTE: Baca lebih lanjut mengenai:  APIDS




TAMBAHAN:  RANCANGAN PERSEDIAAN KHAS JEPUN (RPKJ)

1.4.1. Saya juga tiada knowledge berkenaan RPKJ kerana saya tidak melalui program ini, tetapi basically ia adalah satu program khas untuk menyediakan pelajar ke Jepun. (Belajar di PASUM dalam bahasa Jepun).

1.4.2. Boleh Google sendiri "Rancangan Persediaan Khas Jepun" . Sekiranya ada juga soalan, boleh bertanya. Saya ada rakan dari RPKJ yang mungkin boleh membantu.


NOTE: Sekiranya anda lihat betul-betul jadual subjek tadi, di PASUM tiada subjek 'matematik'. Matematik di PASUM dipecahkan kepada beberapa subjek seperti Algebra, Calculus, Geometri, Statistik dan Kebarangkalian. Masing-masing ada paper yang berlainan untuk final exam. Inilah sistem universiti, dia berbeza dengan matrikulasi atau stpm yang belajar satu subjek 'matematik' sahaja. Supaya disiplin setiap bidang matematik itu didalami betul-betul.




7. Apabila di PASUM, ramai akan struggle untuk achieve 4 flat dalam peperiksaan. Untuk mendapatkan 4 flat di PASUM adalah tugas yang mencabar, sebab waktu saya dulu hanya nisbah purata 1:4 orang dalam kelas mendapat 4 flat (pemerhatian saya).


8. Namun demikian, 4 flat bukanlah segalanya. Ramai yang tidak dapat 4 flat, tapi berjaya juga masuk ke degree di UM. Jangan risau sangat ya. Be competitive boleh tapi jangan sampai memudaratkan diri sendiri. Ikhlaskan diri belajar ya.


9. Lecturer di PASUM sangat peramah, dan caring pada student. Oleh sebab itu, banyak topik spot yang akan mereka beritahu student apabila final exam semakin hampir. Maka senanglah untuk anda skor sebenarnya!

10. Mengenai buku rujukan pula, itu adalah pilihan anda untuk beli buku rujukan atau tidak. Silibus di PASUM adalah lebih kurang silibus Matrikulasi dan STPM. Maka nak beli buku matrik or STPM pun okay (untuk Fizik, Kimia dan Biologi). Untuk Math, ada yang sama ada yang tak.


11. Walaubagaimanapun, pensyarah akan beri nota kepada anda, dipanggil 'lecture note'. Silibus yang ada di situ, silibus itulah yang keluar di exam.


NOTE: Buku rujukan yang spesifik boleh dibeli di PASUM, nanti lecturer akan announce sewaktu first kuliah.




Tidak mustahil untuk capai 4.00. If someone had done it, so why not us? Banyakkan berdoa pada Allah, berusaha, ikhtiar dan tawakal.




12. Etika pemakaian di kelas/kuliah PASUM:

Lelaki:
1. Kemeja berlengan pendek/panjang dan bertali leher. (Kemeja hendaklah dimasukkan ke dalam seluar)
2. Seluar panjang/Slack. (Jeans tak dibenarkan)
3. Berkasut. Tak kisah kasut kulit ke, kasut futsal ke, yang penting kasut. Digalakkan kasut yang boleh kita banyak berjalan. So kasut sukan tu is the best lah bagi saya.
4. Jumaat boleh pakai baju melayu.

Perempuan:
1. Baju kurung/kebaya/kebarung sahaja. Jubah pun dibenarkan.
2. Berkasut. Tak kisah lah tumit tinggi ke, tumit rendah ke, yang penting kasut. Digalakkan kasut yang boleh kita banyak berjalan. So kasut sukan tu is the best lah bagi saya,




2) KOLEJ KEDIAMAN UNGKU AZIZ ( KUAZ )


Hanya mampu bergambar dengan hiasan di gate kolej. Nak lihat gambar-gambar sekitar kolej, boleh google sendiri. (tapi ingat, macam biasa, don't be judgemental about this college okay. Duduk sini dulu baru komen)


1.  Pelajar PASUM akan tinggal di sebuah kolej bernama Kolej Kediaman Ungku Aziz, iaitu Kolej Kesebelas Universiti Malaya. Antara kolej yang cantik, aman, dan sedap makanan di kafenya. Walaupun dengar macam padat 1 bilik 4 orang, tapi sebenarnya cukup selesa dan itu yang membuatkan bonding dengan roommates tu kuat.

2. Berdasarkan pengalaman pelajar, yang buat life kat PASUM ini seronok ialah aktiviti kolej. Kolej akan buat banyak aktiviti. In fact, pelajarlah yang akan jadi ajk aktiviti tu kalau anda nak. Be active, barulah tidak bosan pergi kelas balik kelas, tidur. Pergi kelas balik kelas, tidur. Memanglah bosan!

3.  Aktiviti apa je? Banyak. Projek-projek bertaraf universiti dan bukannya lagi seperti di sekolah-sekolah.. Nanti minggu orientasi tahulah ya.

4. Dan, biasalah. UM berada di Kuala Lumpur. Maka nak pergi Mid Valley Megamall pun 10 minit je naik teksi. Nak balik pukul berapa pun tak kisah, 2 pagi, 3 pagi.  Tak ada warden nak marah-marah, tapi ada felo kolej yang concern, dia akan marah anda kalau balik lewat lepas pukul 12 tengah malam. Anda harus ingat gate UM pun ada pengawal keselamatan (kalau kena tangkap, naya anda). So those yang jarang lepak-lepak, maybe akan ada culture shock sikit. Tak apa, belajar sesuaikan diri.

5. KUAZ menyediakan banya kemudahan, antaranya mesin basuh, seterika, dobi, dan  kedai fotostat. Wi-fi pun ada dekat setiap bilik. Kafe pun ada. Dan makanan di kafe KUAZ adalah berpatutan dan sedap.


8. Sebelah KUAZ, ada court tennis, ada swimming pool, ada gym, ada court squash, ada futsal, ada gelanggang badminton, ada track nak jogging, dan sebagainya.


9. Senang cerita, banyak benda yang anda boleh buat kat sini. So don't worry about boredom okay! There are so much things to experience.


NOTE: 
Antara barang yang dilarang bawa ke KUAZ ialah apa-apa mesin pemanas ( seterika, air panas, microwave ) atas tujuan keselamatan. Seterika dan water heater ada disediaka. Jangan risau, tak berebut pun.

Sesetengah barang elektrik seperti laptop, kipas, printer dan sebagainya boleh dibawa, tetapi perlu didaftar di pejabat KUAZ (ada harga tertentu bagi setiap peralatan elektrik). Denda dikenakan sekiranya staf pejabat dapati anda tidak mendaftar brang / bawa barang terlarang:

      
Senarai barangan yang dicas kadar bayaran/tiada caj/tidak dibenarkan.


Pelajar PASUM dilarang membawa kenderaan, kecuali basikal. Kenderaan anda akan kena 'clamp' dan dikenakan denda kompaun.

10. Semua itu dan peraturan kolej lain akan diberitahu ketika MSKP nanti. Maaf ya kerana tidak dapat share di sini, sebab terlalu banyak peraturan. Apa-apa pun, anda boleh bertanya jika mahu.



3) KOKURIKULUM DI PASUM DAN KUAZ

1. Markah Kokurikulum 10% dalam sistem merit masih berjalan di peringkat asasi. Oleh itu, anda perlu cemerlang dalam akademik dan juga kokurikulum, kerana terdapat banyak persaingan untuk sambung ke Degree nanti (lagi-lagi Medic).

2. Untuk pengetahuan anda, di PASUM dan KUAZ tiada unit uniform, kelab dan persatuan seperti mana di sekolah dulu.

2. Tetapi, terdapat banyak aktiviti menarik dan projek yang kita boleh sertai. Malahan, kita boleh menjadi AJK yang menguruskan aktiviti tersebut (dan mendapat markah koko lebih, of course).

3. Dan sekiranya anda hendak mengasah bakat kepemimpinan anda (dan markah koko yang lebih tinggi), anda boleh cabar diri anda untuk menjadi JTK (Jawatankuasa Tindakan Kolej) di KUAZ.

4. Ada banyak aktiviti menarik yang anda akan rasai, cuma saya tidak mahu berkongsi di sini. Biarlah rahsia haha.

5. Di UM, terdapat banyak jenis sukan yang anda boleh ceburi. Saya galakkan anda libatkan diri dalam sukan kerana banyak kelebihan yang anda adakan dapat, lebih-lebih lagi di UM. (pengalaman + markah koko + dan lain-lain).

6. Cumanya nasihat saya ialah anda kena pandai manage masa anda, dan sentiasa ingat akademik lebih penting (90%) berbanding koko (10%) dalam sistem merit. Jangan terlalu sibuk dalam koko, tetapi pelajaran merosot begitu sahaja.








TAMBAHAN: Ini link yang saya share some blogs of PASUM lain yang korang mungkin berminat untuk baca. Some of them adalah sesi lama (sesi 2013/2014 dan ke bawah aku kira sebagai sesi lama, which the system is so different with sesi baru). Tapi takpe.  Sharing is caring:

01) ABOUT PASUM (BATCH 15/16)
02) THE NEXT STAGE
03) KENAPA PERLU MASUK PASUM?
04) MY PASUM ADVICE
05) TENTANG PASUM
06) PASUM - FROM MY PERSPECTIVE?!
07) PASUM DI HATIKU
08) LEPASAN PASUM TERANIAYA?
09) 11 BULAN DI PASUM
10) KISAH DI PASUM
11) PROGRAM ASASI DI UM
12) IN THE REALM : PASUM
13) A WEEK IN PASUM
14) MY LIFE IN PASUM
15) PASUM KU SAYANG
16)  SURVIVING PASUM
17) WHAT PASUM HAS TO OFFER 
18) LIFE IN PASUM
24) PASUM SOK SEK
25) THOSE STORIES. . . PASUM
26) PASUM 11/12
27) FOR THE NEXT PASUMIANS

(You can search more if you want, tak larat dah nak cari lagi)


4) MINGGU ORIENTASI : MINGGU SUAI KENAL PELAJAR (MSKP) ( sebelum ini dikenali sebagai Minggu Haluansiswa (MHS). Tetapi kini, MSKP untuk student asasi, MHS untuk student degree )


 NOTE: Digalakkan baca selepas confirm dapat masuk PASUM


1. Pada awalnya, anda akan ditempatkan di kolej kediaman (singkatan: KK) yang berbeza-beza, sebab jumlah PASUM yang ramai. Tak larat abang kakak fasi yang buat minggu orientasi tu nak jaga anda dalam satu KK, sebab itulah anda akan separated.

2. But after habis minggu orientasi, anda akan ditempatkan di kolej yang sama. KOLEJ KEDIAMAN UNGKU AZIZ, kolej kesebelas. (atau KUAZ, atau KK11)

3. Anda harus ingat, PASUM dan KUAZ adalah 2 pentadbiran yang berbeza. PASUM ialah tempat anda belajar, manakala KUAZ adalah tempat anda tinggal.

4. Ada 13 kolej kediaman di UM  kesemuanya, 12 di UM Kuala Lumpur, 1 di Nilam Puri, Kelantan untuk pelajar APIDS dan API. (Maklumat lanjut : WIKIPEDIA UM  )

5. Sebelum-sebelum ini, student PASUM tinggal di KK12, namun demikian, mulai sesi 2014/2015, student PASUM akan tinggal di KK11, kerana tidak mahu bercampur student degree di KK12 dan student PASUM. Maknanya, KK11 hanya ada student PASUM sahaja (dan sedikit student master).

(Maklumat lanjut mengenai KUAZ, saya khaskan satu slot di bahagian akhir post ini).

6. Orientasi PASUM memang best, serius tak tipu. Tak adanya dera korang teruk-teruk. Nanti yang jadi abang kakak fasi semuanya ex-pasum batch lepas je. Semua yang baik-baik comel-comel hensem-hensem. Hehe. 




7. PENTING!!! ( tentang DOKUMEN)
{ 


NOTE: You can have this Register-In-PASUM guitde list from my friend's. Sangat membantu inshaAllah ( REGISTERING PASUM ) (BLOOD TEST DENGAN X RAY TAK PERLU BUAT UNTUK SESI 2016/2017. ITU UNTUK INTERNATIONAL STUDENT SAHAJA)!

1. Bila nak pergi MSKP, perkara pertama yang perlu anda prepare ialah dokumen yang lengkap. Tanpa dokumen lengkap, anda tidak akan berdaftar sebagai student PASUM.

2. Anda juga perlu ingat bahawa pendaftaran di PASUM dan di KUAZ adalah dua perkara yang berbeza.

3. Maka, apabila dapat result UPU, terus download segala macam dokumen dari laman web UM, and then print. Fail2 yg anda download tu make sure disimpan elok-elok jangan delete.

5. Kalau anda fotostat apa-apa dokumen, make sure minta cop pengesahan pada SETIAP salinan dokumen tu, kerana pengurusan tidak terima cop yang difotostat, so bila fotostat baru, kena cop baru. This is basic yang ramai tak buat.

6.  Semasa isi maklumat dalam dokumen di rumah, anda kemungkinan besar akan tak tahu nak isi apa dekat certain parts. Waktu tu anda kena pandai, sama ada anda tanya senior, atau buka link yang telah saya sediakan. Sekiranya tanya senior, jangan expect senior tahu 100% maklumat tu sebab sistem mereka mungkin lain dengan sistem anda.

}

8. Mengenai barang yang perlu dibawa, anda perlu fikir logik nak kena bawa apa. Baldi ke apa ke, anda boleh fikir nak kena bawa ke tak (mestilah bawa, kan). Kalau terlupa bawa pun, bila-bila boleh beli kat kedai atau bawa dari rumah. 

9.  Banyakkan stamina sebelum MSKP. Dari KUAZ nak ke PASUM, berjalan kaki adalah lebih kurang 15 minit. Selepas MSKP, Bas UM mengikut jadual ada disediakan sekiranya mahu menaiki bas.




10. Saya tidak terlalu share aktiviti semasa MSKP kerana saya nak kekalkan debaran anda untuk ke MSKP.Tapi, saya boleh janji MSKP PASUM is always the best! Nantikan ya!




4) FREQUENTLY ASKED QUESTION (FAQ)

Q1: Surat tawaran akan dipos ke rumah, atau print sendiri?
A1: Print sendiri. Print lebih, okay?

Q2: Etika pakaian di PASUM?
A2: Formal. Maksudnya, untuk lelaki, baju kemeja (tak kisah lengan panjang atau pendek), bertali leher, berseluar slack, dan kasut. Untuk perempuan, baju kurung/baju kebaya/baju kebarung/baju jubah. Nanti akan diceritakan etika pemakaian waktu minggu orientasi.

Q3: Silibus PASUM sama tak dengan silibus asasi/matrik/STPM lain?
A3: Silibus campur-campur. Ada yang dari matrik, ada yang dari STPM, dan ada juga dari A-level maybe. Depends pada lecturer nak letak apa.

Q4: So, buku rujukan apa kena beli since silibus campur-campur?
A4: Any pre-university punya buku boleh bawa. But mostly hampir sama dengan matrikulasi and STPM (untuk fizik, biologi dan kimia), untuk Math ada yg sama ada yg tak. So boleh lah beli buku tu.


Q5: Sains komputer tu apa? Belajar macam mana? Senang ke?
A5: Senang je. Belajar pasal programming. (Bukan baiki-baiki komputer. Tapi progamming okay). One of my favourite subjects. :)

Q6: Lecturer garang tak? 
A6: Lecturer semua baik-baik. Tak ada yang garanglah. They are friendly, but a little bit busy. Biasalah diorang pun ada research diorang sendiri. So agak susah nak luang masa dengan lecturer. But they will spend their time, semata-mata untuk korang. Jangan risau.

Q7: Apa tu kuliah and kelas tutorial?
A7: Korang akan belajar dalam 2 tempat, kuliah dan kelas tutorial. Lecturer akan ajar subjek dalam kuliah menggunakan slide presentation. (Dalam dewan kuliah ada about 200 orang tau. Duduk dalam auditorium yang ber-air cond. Macam dalam wayang, so senang tertidur. Haih). FOKUS okay.

Tutorial ni ialah nama lain bagi 'kerja sekolah'. Setiap minggu lecturer akan bagi satu kertas tutorial bagi setiap subjek, mengandungi soalan-soalan. And korang jawab lah tu dekat kolej. So, akan ada kelas tutorial untuk discuss jawapan korang. Tak semua lecturer akan ajar di kelas tutorial. Some kelas tutorial diajar oleh akak-akak abang-abang master or phd-in-making).

Q8: Dekat UM ada mat salleh tak?
A8: Dekat UM, ada. Tapi dekat PASUM, hanya bumiputera sahaja.

Q9: Ada mesin basuh tak di sana?
A9: Nak basuh sendiri rendam dalam baldi boleh, pakai mesin basuh boleh(bayar at least RM2.00 setiap basuhan), atau nak hantar dobi pun boleh(harga ikut berat basuhan).

Q10: Kena bawa laptop ke?
A10: Depends. Kalau korang nak bawa, bawalah. Tapi nanti ada daftar peralatan elektrik. (tunggu orientasi). Saya galakkan bawa sebab kalau asyik main phone je, tak puas lah kan.


Q11: Bilik panas tak? Satu bilik berapa orang?
A11: Bilik kadang panas kadang sejuk. Mostly suhu biasa-biasa je. Satu bilik 4 orang. Btw, boleh je bawa kipas meja kalau rasa panas sangat. (Tapi ada bayaran daftar peralatan elektrik).


DAN FAQ BERSAMBUNG KE RUANG KOMEN DI BAWAH HUHUHU PENAT MENJAWABNYA.

NOTE: Saya mendapati ada sedikit update pada sistem UM, maka jawapan di ruangan komen ini ada yang old information punya. Jadi maafkan saya sekiranya terdapat kesilapan saya ya.



Sekian, itu sahaja setakat ini.

AMIR ROSYADIE
Alumni Pelajar,
Pusat Asasi Sains Universiti Malaya sesi 2015/2016,
Universiti Malaya.

amirrosyadie69@gmail.com
Instagram: amirrosyadie



Sumber:

https://www.um.edu.my/docs/default-source/syarat-kemasukan-bachelor/brosur-program-pengajian-asasi-universiti-malaya-2015-new.pdf?sfvrsn=2

https://www.um.edu.my/

https://ms.wikipedia.org/wiki/Universiti_Malaya

dan pengalaman di sini.

Monday, 27 April 2015

PENGALAMAN MENJADI PENCERAMAH



Bismillah.

Baru-baru ini aku diundang untuk memberi ceramah motivasi dekat sekolah aku sendiri, dan di sekolah lain. (sampaikan aku batuk-batuk dan hampir hilang suara), Huhu.

Habis 10 strepsils aku hisap, semata-mata untuk recover balik. Aku risau terlebih dos je.

Aku pun tak faham, aku bukannya seorang penceramah mahupun pakar motivasi, tapi tetap jugak dipanggil untuk mengeluarkan kata-kata hikmah untuk pelajar. (Mungkin aku kuat membebel kot).


Demi mencari pengalaman, aku pun menerima cabaran tersebut. Aku mula membaca buku-buku ilmiah, search tips pelajar cemerlang di Google, dan menonton video motivasi Dr. Fadzilah Kamsah serta Prof. Muhaya.


And at first, aku rasa benda-benda semua ni mengarut dan tidak berguna langsung. Kenapa? Kerana walaupun aku membaca, dan membaca dan membaca, aku tetap tak terasa motivated langsung, dan aku mula merasakan semua ini adalah untuk mendapatkan keuntungan semata-mata.


Tapi rupanya aku silap.

Apabila aku mula melangkah masuk ke dewan untuk memberi ceramah, aku tidak merasakan apa-apa special, cuma agak nervous sahaja. Aku pun mulakan ceramah dengan memberi kata alu-aluan, bertanya khabar, perkenalkan diri, dan requote kata-kata hikmah, seperti mana penceramah lain buat.  


Dan setelah tamat, aku agak terkejut apabila dihujani tepukan gemuruh oleh pelajar. Tanpa bertanya, mereka mengatakan ceramah saya best, menarik, transformatif, dan mereka mahu membuat perubahan pada jalan hidup mereka.

Aku pun kata, "baguslah." sambil secara tiba - tiba aku mendapat satu rasa kepuasan dalam diri yang orang lain mungkin tidak akan faham.

Perasaan suka untuk melihat orang lain berjaya.

Bayangkan, kau telah mengajak ramai manusia menjadi lebih baik, tidakkah kau rasa berguna kepada masyarakat? Inilah apa yang aku rasa. 

Dan bagi aku ini, ini juga antara medium dakwah, asalkan kita ikhlas dalam setiap perkara yang kita buat.

Ini sebenarnya yang membuatkan seorang penceramah suka akan kerjaya mereka. Kerana mereka merasakan kejayaan perlu dikongsi bersama-sama, dan bukannya untuk satu pihak sahaja.
________________________________________________________________________________

Selama ini, manusia sentiasa perlukan perubahan, tapi mereka perlukan semangat, atau orang panggil motivasi.

Dan motivasi ini sebenarnya tak boleh dapat di mana-mana, melainkan diri sendiri.

Maka aku cuba mengajak para pelajar untuk self-motivated sebenarnya. Kalau mereka motivated sebab penceramah, maka motivasi itu tidak kekal lama.

Panggillah beribu-ribu penceramah tersohor, tetapi kalau diri sendiri tidak mahu jalan, mereka tetap tidak jalan.

So sebagai konklusi, satu sahaja pesanan aku.
Tak perlu tunggu orang lain motivasikan diri kau, pergilah cari motivasi itu sendiri.


Kalau tak, nampak gayanya kenalah aku turun padang lagi, memberi ceramah kepada yang masih tidak sedar dan tidak tahu mengapa mereka belajar dan apa tips untuk berjaya.


Itu sahaja, All the best in everything you do. :)

Assalamualaikum. 










Friday, 10 April 2015

JUNIOR

Bismillah.

Assalamualaikum.


Alhamdulillah kita masih bernyawa hari ni. Masih boleh beramal untuk jadi bekalan kat akhirat nanti.

Cumanya, aku terkenanglah time menjadi junior dan time menjadi senior dulu.

Kalau difikirkan, semua orang pernah menjadi junior dulu.

Tak kiralah time tadika, sekolah rendah, sekolah menengah. . . . , asyik-asyik kena buli je dengan abang-abang dan kakak-kakak senior.


Dan semua orang juga pernah merasai menjadi senior.
Time darjah 6 atau Form 5, bukan main lagi buli adik kita tanpa belas kasihan. Kesian mereka.



Sepanjang aku jadi senior, tak tahulah, aku lebih suka meluangkan masa bersama junior aku.

Mungkin sebab, diorang cute kot.

Ataupun, muka cute diorang still innocent and senang dibuli. Kehkehkeh.

Heh, tak adalah. Actually, ada banyak benda yang kita boleh belajar dari adik-adik kita.






They also can teach us good lessons.

Terutamanya dalam bab bersabar.
Kejap happy, kejap nangis, kejap merajuk. Haihh.

Biasalah, pemikiran mereka adalah tidak setaraf dengan pemikiran senior kita ni.

That's why most of the seniors suka buli adik-adik junior kita, dan menganggap senior lah yang lebih pandai dan makan garam daripada mereka.


Padahal, benda itu salah.

Tak semestinya umur kau lebih daripada umur adik-adik kau, kau lebih berpengetahuan dan berpengalaman daripada mereka.

Tiada pengalaman juga merupakan satu pengalaman sebenarnya.


Dan kadang-kadang, adik-adik inilah yang lebih banyak mempersoalkan idea-idea remeh yang kita sendiri tidak pernah terfikir.


"Abang, kenapa habuk, kalau jatuh kat atas kasut putih, dia warna hitam, tapi kalau jatuh kat kasut hitam, dia warna putih?"

"Abang, bila adik bangun pagi, nak gosok gigi dulu ke, atau makan dulu baru gosok gigi?"

"Abang, kalau nak makan Honey Stars, letak susu dulu ke, letak honey stars dulu?"

.
.
.
dan banyak lagi lah soalan-soalan yang remeh (yang kadang-kala menarik untuk difikirkan).







_________________________________________________________________________________

Apabila mereka bertanya, jangan kita tengking. Jawablah secara berhikmah.

Apabila mereka membuat perkara yang tidak sepatutnya, jangan dihina. Tegurlah secara berhikmah.

Belajar juga daripada mereka, respect mereka tak kira dia siapa-siapa pun.


Kau hidup lebih lama daripada diorang,
Mungkin dosa kau lebih banyak daripada diorang?


So jangan sombong.
Umur bukan penghalang untuk masing-masing bersama.


Adios amigos.

Thursday, 26 March 2015

DILANDA KEBOSANAN

Bismillah.

Pernah tak kau tiba-tiba rasa bosan sangat-sangat?

Belajar bosan.

Tengok TV bosan.

Mandi bosan.

Makan bosan.

Minum bosan.

Tidur pun bosan.


Memang bosan sehinggakan apa-apa pun yang kau buat akan terasa bosan yang amat.

Ini berlaku biasanya time cuti, dan tak keluar rumah.

(Lainlah kalau kau ada Thaasophobia. (takut pada kebosanan))

Aku nak tanya, apa yang akan korang buat?


Sebab aku dah try semua yang orang recommend, tapi macam tak berjaya jugak je.


Main phone, bosan jugak.

Baca novel, bosan jugak.

Tengok drama dan movie, bosan jugak.

Dengar lagu, bosan jugak.

Semualah bosan.



Then ada yang kata,

"Kenapa tak baca Quran? Berzikir ke? Baca Kitab Fiqah dan Tauhid ke?"


Perggh sentap habis.

Aku pun simpan kata-kata tu, dan terus mencari jawapan, (Kalau ada orang kata baca Quran pun bosan, kau nak kata apa?)


Aku pun mempersoalkan,

"Kenapa kita rasa bosan?"

"Dan macam mana nak hilangkan rasa bosan tu?"

Sebab selama aku hidup 18 tahun ni,
bila dengar ceramah / khutbah, mesti rasa bosan.
Bila tengah study je, mesti rasa bosan

Kenapa eh?

Kenapa bosan ni perlu wujud dalam minda kita?

Aku terus mencari, dan mencari, dan mencari jawapan.
And finally I have come out with a brief conclusion.


_________________________________________________________________________________


Actually kebosanan itu datang dari diri kita sendiri.

Sebenarnya, apa-apa pun yang kau buat, kau takkan rasa bosan kalau kau buat dengan sepenuh hati.

Kau sendiri yang controll emosi sendiri; nak happy atau moody.

Nak enjoy, atau tak nak enjoy.

Itu semua terletak pada diri kau sendiri.

Dan tak payah fikir jauh siapakah insan yang bakal merubah masa depan kau.

Sebab jawapannya dah jelas.

Jawapannya,

DIRI KAU SENDIRI.

Tuesday, 24 March 2015

SENIOR : DI SEBALIK AZAM SPM 10A+

Bismillah.

Waktu aku Form 1 dulu, aku ni memang jenis yang 'blur'. (Dan nerd).

Entahlah, mungkin sebab aku tak matang kot lagi waktu tu.
Dan aku tak ingat apa benda yang aku buat sepanjang aku Form 1 dan Form 2.

Gambar takde.
Awek takde.

Kawan aku pun, tak ramai

Yang aku ingat aku just datang sekolah dan jaga koperasi.
Tu jelah.


Then, time Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan (PSK), kitorang kena buat satu folio.


Folio yang bertajuk "SMK MERU : Sekolah Saya".

Dari situlah aku rasa everything had changed.

Kitorang kena buat folio pasal sejarah sekolah, guru-guru, berapa banyak kelas, pencapaian akademik dan sebagainya.

Erm.

Aku pun start research (bertanya dan membedah majalah sekolah).

Dan aku terbaca pasal sorang senior ni. Dia Tokoh Pelajar 2009.


Namanya, Anuar Azizi.

He'd got Straight A's dalam SPM 2009 ( 6A+,3A, 1A- )

Waktu tu dialah yang paling hebat dalam sejarah akademik (sebab dapat paling banyak A+).

Aku pun.. WoW. And he has become one of my idol. 


"I must beat him." kata hatiku.


Walaupun aku tak pernah jumpa dia (sebab waktu dia form 5, aku darjah 6), aku akan jadikan dia pesaing aku.

Start dari situlah, aku mula belajar bersungguh-sungguh.

Dan merasakan ilmu aku tak pernah cukup-cukup.

Mesti rasa nak belajar lagi sampai aku tahu semua benda.


Aku banyak lah 'interview' cikgu-cikgu pasal dia,
Ada yangk kata dia memang terer giler Add Math (sampai cipta formula sendiri, kata mereka)
Terer Kimia, Fizik.
dan English.
Senang kata semua terer lah.


Aku dibakar dengan semangat nak kalahkan dia, dan buktikan aku pun boleh buat.



Aku ingat lagi,
Gambar dia ada terselit dalam gambar banner kecemerlangan sekolah dekat dewan,
so tiap-tiap hari bila aku masuk sekolah, mesti akan nampak muka dia.
Ini buat aku lebih rasa bersemangat nak belajar.


Bertahun-tahun berlalu lepas itu, banner tu dah takde, banyak dah berubah.

Dan muncul lebih ramai senior yang mantap-mantap.

Ini senarai Tokoh Pelajar dari tahun 2010 sampai 2013:

Haziq Aiman (2010)
Adiel Addin Arief (2011)
Kak Diana (2012)
Hadirah Ibrahim (2013)


Mereka ada sejarah kegemilangan mereka sendiri yang aku kagumi sangat-sangat. Sampaikan mereka menjadi idola aku.

Tapi dari segi akademik, mereka masih tak mengalahkan si Anuar Azizi ni.

Maka aku set dalam minda,

"Aku lah yang akan kalahkan mereka semua!"

_________________________________________________________________________________

Kini,

Aku berterima kasih kepada senior-senior ku ini.

Walaupun aku tak pernah nampak muka Anuar Azizi depan-depan, (hanya tengok di majalah sekolah), aku masih rasa dialah pesaing utama aku.

Mereka dah banyak tunjuk kat aku apa yang patut aku buat dengan kehidupan aku.

Seolah-olah, mereka ada di sisi aku setiap saat aku belajar di kelas dan di rumah.

Teringin nak berjumpa semua senior aku ni balik :')


Tanpa mereka,
siapalah aku sekarang?


Dan aku sedar,
belajar untuk memecah rekod senior-senio ini buat kita lebih kuat untuk belajar,
tapi kalau itulah sebab kenapa kita belajar,
kita rugi.

Belajar kerana Allah.
Agar lebih dekat kepada-Nya.

Barulah lebih bermakna, kan? :)

Friday, 20 March 2015

BELAJAR IKUT SUBJEK






Bimillah.

Ada orang nak aku tulis post ni.

Sebab dia kata cara belajar subjek Matematik tak sama dengan cara belajar Sains dan Sejarah.

Masing-masing ada cara tersendiri.

Yaaaa, betullah tu.

Siapa kata sama?

Actually, aku sendiri pun tak pasti apakah tips belajar ikut subjek yang sebenar.

Banyak lagi tips belajar kat Blog orang lain kalau masih tak berpuas hati dengan aku punya.

Ini adalah pengalaman aku, I just wanna share them. Maaflah kalau ada yang kurang.


"Teknik ni hanya berkesan kalau anda memang jenis yang nak belajar. Kalau tak nak belajar, teknik ni tidak berguna untuk anda."





MATEMATIK / ADD MATH / KIMIA / FIZIK

Basically, subjek ni ramai yang menyampah.

Terutamanya perempuan. Yup, dalam International Mathematics Olympiad (IMO) pun, dah prove dah lelaki lagi terer Math dari perempuan. :P

Tapi tak bermakna perempuan takleh pandai matematik. Dan tak bermakna jugak semua lelaki pandai matematik.


Ini semua atas usaha masing-masing.




  • Belajar ni perlukan KEFAHAMAN. Kau tak boleh pergi jauh kalau hanya menghafal step semata-mata. Tapi, kalau kau dapat FAHAM + HAFAL, ini memang mantap.



  • Yang paling penting, FOKUS dalam kelas (Jangan borak / tidur)



  • Cara yang paling berkesan ialah aku buat latihan sampai aku dah muak. Itu paling mujarab. Kau beli satu buku rujukan yang tebal tu (sebab buku rujukan tebal tu ada nota + latihan sekali), kau bacalah setiap ayat tanpa tertinggal satu pun. Dan kau buatlah setiap latihan tanpa tertinggal satu pun. InsyaAllah kalau tak berjaya juga, jangan mengalah, buat lagi dan lagi dan lagi. (Kau fikir senang ke nak berjaya?)



Don't limit your challenges, but challenge your limits




SEJARAH / BIOLOGI


Biasanya, subjek ni perempuan lebih terer berbanding lelaki. Sebab kebanyakan perempuan dikatakan lebih suka menghafal daripada mengira.

Aku sebagai lelaki yang senang mengantuk dengan subjek ni, kena cari ikhtiar sendiri.


  • Aku dengan member classmate aku dulu pakat bawak gula-gula / mamee time subjek-subjek yang mengantukkan (macam Sejarah dan Biologi). Makan sorok-sorok, baru tak ngantuk. (Kalau kantoi tanggung sendiri)



  • Biasanya, kita akan 'blur' bila cikgu mengajar kat depan (perkara biasa, jangan risau.).


So ada 2 pilihan :

1. Sama ada kau nak belajar kat rumah lepas cikgu ajar.

2. Atau kau nak belajar kat rumah sebelum cikgu ajar.

Aku lebih prefer buat dua-dua (kalau ada masa).

Kalau tak ada masa, buat lah mana-mana. Pilihan kedua lagi baik. At least kau dapat gambaran apa yang cikgu akan ajar kat kelas nanti.



Dan sama juga macam Matematik,


  • Cara yang paling berkesan ialah aku buat latihan sampai aku dah muak. Itu paling mujarab. Kau beli satu buku rujukan yang tebal tu (sebab buku rujukan tebal tu ada nota + latihan sekali), kau bacalah setiap ayat tanpa tertinggal satu pun. Dan kau buatlah setiap latihan tanpa tertinggal satu pun. InsyaAllah kalau tak berjaya juga, jangan mengalah, buat lagi dan lagi dan lagi. (Kau fikir senang ke nak berjaya?)




BAHASA MELAYU/ BAHASA INGGERIS

Subjek bahasa ni bergantung pada orang.

Ada yang terer mengayat, ada yang tak terer.

Actually bukannya tak terer, cuma tak banyak berlatih je. (Tu yang belum terer tu)

Pelikkan, dari kita darjah 1 sampailah sekarang, kenapa BI kita still broken eh?

Apa yang kita belajar selama ni ye? Sampai sekarang aku pelik.

Sebab aku start terer-kan diri aku dengan BI ni time form 3.

Usaha memang kena all out lah.

Dan subjek bahasa ni bukannya subjek yang kau boleh terer dalam masa seminggu dua minggu,

Dia kena konsisten.



  • Spend sedikit masa untuk BM dan BI dalam sehari (walaupun 10 minit). Yang penting, setiap hari kita kena belajar subjek bahasa ni. Kalau tak, tak menjadi.

  • Untuk tingkatkan skill Menulis / Writing, aku akan beli satu buku 'contoh karangan' / sample essays. Kemudian aku salin satu karangan setiap hari (kena rajin, kalau tak sampai bila nak jahil berbahasa?). Dan cari maksud perkataan baru yang aku tak faham, dan apply perkataan baru tu dalam moments, status or tweets aku.

  • Untuk tingkatkan skill kematangan idea, aku akan baca surat khabar, tak kira surat khabar kertas atau surat khabar online. Dan aku lebih suka baca komen-komen orang. (sebab nak menilai sesuatu isu dari pandangan yang berbeza). Dari situ, aku dapat tingkatkan kemahiran KBAT aku.


  • Aku juga ada masuk pertandingan bahasa. Contohnya Bahas Ala Parlimen dan Forum Perdana. Memang membantu untuk expose diri kita dengan bahasa itu sendiri.






PENDIDIKAN ISLAM / TASAWWUR ISLAM

Subjek ni paling tak popular dalam kalangan murid. Yelah, masing-masing ingat diri tu dah beragama.


Baca pun time dah nak dekat exam.


Insaflah yaa kawan-kawan. (cehh padahal aku pun buat camtu jugak)


Seriously, bab agama ni memang kau kena mahirkan. (even kau dah habis exam).

Nak kahwin jahil agama,

boleh rosak rumah tangga.


So bacalah, yang penting tajuk-tajuk Fiqah dan Sirah. (Ini yang paling susah nak score).

Mudah-mudahan kau dapat Hidayah Allah.

InsyaAllah Ameen.
_________________________________________________________________________________



Apa-apa pun, yang penting Ikhlas menuntut ilmu.

Jangan lupa Doa, Usaha, Ikhtiar, Tawakal (orang selalu panggil D.U.I.T)

Dan, kalau dah dapat ilmu, kau share lah kat kawan-kawan kau. Baru berkat ilmu kau.



Belajar lah dengan hati yang terbuka (walau rasa sesak di otak dan di dada),

Sebab bila mati nanti, bila lagi nak merasa?